I marts 2011 steg et kringlet navn til tops på iTunes, ligesom det til manges overraskelse lagde sig i top 10 på hitlisten for fysisk albumsalg. Hymns from Nineveh var som udgangspunkt Jonas H. Petersens ramme for at skrive om sorg, tro og kærlighed, og debutalbummets medvind signalerede, at oprigtigheden på ny vandt terræn efter en årrække med dominans fra finurligheden og ironien.
Blandt albummets mange fornemme sange findes mindst én, som tæller blandt de 993 bedste danske sange nogensinde: ’Hymn for the Lover’.
Andre numre gør måske mere væsen af sig. Der er det ekstatisk opadstigende åbningsnummer ’So Mournful the Elegy, So Comforting the Hymn’, hvor håbet – såvel musikalsk som lyrisk – besejrer angsten. Der er det sørgmuntre hit ’Sister Sorrowsong’, og den stille storm ’Rage Silence Love’, hvor et enkelt piano leder vejen til et højdedrag af blæsere. Det nummer blev sidenhen remixet af Bloggers By Choices egen ekspert ud i computergenereret musik, Jesper Nykjær Knudsen, under dennes diskjockey-alterego, Jesper Rummenigge.
Nuvel,’Hymn for the Lover’ er til sammenligning enklere og klarere. Den fanger et øjebliks renhed i skildringen af ungdomsforelskelsen som øm, blåøjet og flygtig. Men samtidig skubber den døren på klem til et højloftet rum. Til en evighed man kan relatere til uanset, om det er en religiøs evighed eller et led i millioner års forplantning.
Det er ypperlig sangskrivning. Og i forbindelse med denne serie har Jonas H. Petersen givet en generøs rundvisning i sangen – med afsæt i, hvorfra han skrev.
”Jeg var jeg 20 år gammel, lige flyttet til København, og jeg var forelsket i en pige. Jeg havde forladt alt og vundet alt igen. Det var et sus af, at alt var muligt, og København var en stor, solmoden appelsin, sådan som kun en 20-årig kunne opleve det. Min kæreste boede tæt ved Utterslev Mose, hvor vi en dag gik en tur. Hun viste mig en svanerede – og det var som om, jeg aldrig havde set noget lignende! Det blev startskuddet,” fortæller Jonas H. Petersen og går på opdagelse i sin egen sangs bevidste og ubevidste sammenvævninger:
”Jeg var dybt inspireret af Søren Ulrik Thomsen, især på grund af Jørgen Leths fremragende portrætfilm ‘Jeg Er Levende’. Deri taler Thomsen om de to grundstammer i poesien – den hymniske og den elegiske. Groft parafraseret: det elegiske som den skønhedssøgende ytring, der besynger det tabte, og det hymniske som den skønhedssøgende ytring, der besynger det vundne. På det punkt taler sangen også sammen med Brorsons salmedigtning, eksempelvis ’Her vil ties, her vil bies’. Hvis man ikke kender den bibelske undertekst, kan den fremstå som en yndig popsang anno 1765.”

“Og der er flere referencer. I omkvædet væves eksempelvis Cohens ’Who By Fire’ ind via idiomet om at gå gennem ild og vand, vielsesritualet væves ind i formuleringen “death do us part” og Nis Petersens ‘Digtet’ (“resten gør såmænd den gode Gud”) væves ind i “you let the silence do the rest”. I harmoniseringen af omkvædet tror jeg, at jeg har tænkt på Cohens ’Hallelujah’, og tværfløjtearrangementet er meget Sufjan Stevensk. Summa summarum: de kunstnere og tekster, jeg har listet op her, skaber dette større resonansrum.”
Jonas H. Petersen er siden blevet gift med pigen, han var forelsket i, og ’Hymn for the Lover’ bliver jævnligt spillet til bryllupper. Og som Jonas H. Petersen tilføjer:
”Den har også været brugt i MTV’s ’Teen Mom USA’, men det er en anden og mere random historie.”
Læs mit 2011-interview med Jonas H. Petersen i Dagbladet Information hér:
Hør hele Hymns From Ninevehs debutalbum – inklusiv ‘Hymn for the Lover’ og Jesper Rummenigge/Rødstens remix af ‘Rage Silence Love ‘ – hér:
Fotos: Andreas Hüttel