Den 19 juni spiller Justin Townes Earle i Pumpehuset – for anden gang på et år, hvilket tyder på, at det nye gamle spillested igen har fået godt fat i den lange ende (Sweethearts er tilsyneladende også pillet helt af plakaten). Jeg synes, du skal tage derind. Her er fem gode grunde til det.
1. Han er ikke Ryan Adams. Hverken den nye eller gamle.
Justin Townes Earle er ung, flot, opvokset på bøhlandet, bor i New York og synger sange om smukke piger. Jamen SÅ MÅ han jo være den nye Ryan Adams, tænker du og bander din snævre referenceramme langt væk.
Men nej, han er ikke nogen ny noget som helst. Ryan Adams er en pompøs nar, der alene lever højt på det faktum, at han for ti år siden lavede en bunke skidegode sange. Men det var for ti år siden, og vi er sgu ikke i Kansas any more. Nu stiller han sig tilsyneladende ganske tilfreds med at lade sin hær af zombie-fans leve i illusionen om, at hans plader stadig er gode, alene fordi de ikke er så dårlige som de var for før i tiden (loooking in your direction here, Ashes & Fire). Justin Townes Earle er ingen klon, ikke engang af sin far. Countrymusikken har aldrig virket ægte i Ryan Adams’ hænder, selv ikke i Whiskeytown. Her var sangene bare virkelig, virkelig gode. Justin er ægte. Han lyder, synger og spiller ægte, og selv om han er blevet et fashion icon, hvilket kan være et søm i enhver talentfuld musikers kiste, mister han ikke fokus på sit talent. Girls wanna do him, guys wanna be him, og imens står jeg bare og småflæber til denne her.
2. Til gengæld er hans far Steve Earle … og også lidt Townes Van Zandt.
Jeg har interviewet Justin Townes Earle et par gange (her og her), og et af de svar, jeg husker allerbedst, var på spørgsmålet om, hvorfor han aldrig havde lavet musik sammen med sin far? Svaret var simpelt – ingen, der kender Junior/Senior personlige ville nogensinde foreslå, at de to opholdt sig i et studie sammen i meget mere end et par minutter af gangen. For selv om de udspringer af to forskellige strømninger i countrymusikken – Steve i 80’ernes hårde og overkommercielle Nashville-country, og Justin i post-9/11’s ny-traditionalisme (eller noget) – er lighederne flere end forskellene, og det er jo benzin på ethvert brændende far-søn forhold. Stofferne. Inspirationen fra Townes, der lærte dem begge, at sangen er vigtigere end alt andet. Men mest stofferne.
De to minutter, hvor de så rent faktisk VAR i samme studie, var heldigvis langt fra ufrugtbare
3. Han spiller The ‘Mats!
… og DE har jo faktisk også en gang spillet på Pumpehuset!
4 … og så er hans plader er faktisk gode.
Jeg er en 3/4-takt mand, der godt kan li’, når fadøllen skvulper lidt. Andre gange vil jeg hellere bare tude i fadøllen. Hos Justin får jeg hele pakken. Det svinger på ”Harlem River Blues” og ”Hard Livin” og knækker helt på ”Rogers Park” og ”Lone Pine Hill”. På ”Mama’s Eyes” synger han om sin far, og på ”Can’t Hardly Wait” synger han som Paul Westerberg. Nogle ville sikkert mene, at han stritter i alverdens forskellige retninger, men så sæt den nye, Nothing’s Gonna Change the Way You Feel About Me Now på. Det er en countrysoul plade fra ende til anden. En af de bedste kedeligste plader, jeg har hørt.
http://www.youtube.com/watch?v=WF6xMpHlgEk
5. Vi er alligevel røget ud af EM til den tid.
http://www.youtube.com/watch?v=lKIZwfd-Ya4
Se mere info om koncerten på Pumpehusets hjemmeside
Men … gruppe D lukkes den aften! Kunne han ikke have ventet til onsdagen??