Da synthpop ramte Top of the Pops i 1969

YouTube-klip fra Top of the Pops er ofte gode, sjove eller ligefrem musikhistorisk vigtige. Det her er virkelig godt. Det er (angiveligt!) fra 1969, og de stakkels dansere aner simpelthen ikke, hvad der rammer dem.

Det er den første version af ’Popcorn’. Den oprindelige med Gershon Kingsley, et af de tidlige numre komponeret og fremført helt og aldeles på synthesizer.

Og det er ikke musik, som de er vant til at høre den i Top of the Tops – det legendariske engelske tv-show. Synthpop, elektronisk musik.

At kigge på musikklip fra 1969 er ofte spændende pga farverne, tøjet, frisurerne, stilen, dansen osv. – og at se disse dansere forsøge at finde ind i en rytme er satme sjovt.

Og så elsker jeg pigen i den lysebrune trøje, der totalt fanger den (1.47 + 2.22 inde i klippet) – og ligner en, der snildt kunne deltage i et rave 20 år senere.

https://www.youtube.com/watch?v=4E7BLSSLgtw

 

‘Popcorn’ blev naturligvis et endnu større hit tre år senere, da Hot Butter storhittede med deres version. Med i Hot Butter var Stan Free, der havde spillet med Gershon Kingsley forinden. Og tjek lige denne video til Hot Butter-versionen. Den er spøjs … Og vigtigt: Læs kommentarerne!

 

Og så eksploderede det ellers. ’Popcorn’ er udgivet i hundredvis af versioner, og det er bare at gå i gang på YouTube. Så finder man jazz-versioner, polkaversioner, big band-versioner, sambaversioner, vokalversioner på tysk, norsk, russisk, flamsk, finsk, fransk osv. osv.

Italo-versionen her er en af mine favoritter:

 

Her følger et par af de muntre versioner:

 

 

Herhjemme har bl.a. Tommy Seebach, Goodiepal, hammondkongen Ole Erling og Katy Bødtger indspillet en version. Katy Bødtgers er … også spøjs:

https://www.youtube.com/watch?v=cDEKFGeZF1M

 

Jean Michel Jarre er en anden af de tidlige synthesizer-pionerer, og han har også udgivet en version:

 

Og nummeret får ikke lov at dø. Der er en masse rave-versioner op gennem 80’erne til 10’erne, bl.a. Aphex Twin:

 

Man kan læse mere om sangen her – og hvis du virkelig er nået helt herned, så tjek lige dette andet Top Of The Pops-klip fra 1969. Det er et outtake, og det forstås …

About the author