#RF14: Snapshots, strøtanker og eureka-momenter – fredag

06:12, McGuire: Vågner med Honky Tonk Women på hjernen. Der bliver den siddende de næste mange timer.

08:43, Anders: Vågner op med ondt i hovedet. Ikke så meget pga tømmermænd, men fordi Berlingskes musikredaktør gav mig et paveligt klap på issen i går. Han bærer en kæmpe guldring.

12:03, Nykjær: Står i kø i sandwichbod. Peter Mygind dukker op og laver spas med medarbejders interkom. Imponerende topform kl. 12 om middagen.

Tysker
Tysker

12:26, Fez: Tyskerne er her! Langt hår i nakken, tynde i toppen og hjemmelavede stofmærker på denim.

13:42, Travn: Fun fact … Eller i hvert fald fact: Les Claypool spillede med Primus på Midtfyns i ’98. Dengang var der også VM-kvartfinale samme dag: Danmark vs. Brasilien.

13:30, Køster Bilkø v. Roskilde? Glem det. Det er i Valby, problemet er. Nu når jeg ikke Connan Mockasin. Great.

13:35, McGuire: Møder Anders K på Hovedbanen. Han har taget modne shorts og ungdommelig Duran Duran-tshirt på. Han ligner lidt min far

14:22, Nykjær: Højsommer over Roskilde, og varmen trykker alle mindst to gear ned. Hører Connan Mockasin på Pavilion siddende ti meter udenfor teltet, og herfra lyder det behageligt yacht rock-agtigt. Men at rejse sig og bevæge sig ind i teltet er mindst ti grader fra at komme på tale.

14:33, Køster. Nåede det! Connan Mockasin er for 2014, hvad Devendra Banhart var for 2005: Skøn eftermiddagsstener på Pavilion, spillet af hippier i bar overkrop.

14:35, McGuire: Når omsider frem til pladsen. Thai-biksen ved Orange er i dén grad faldet af på den. Jeg er ikke sikker på, at oksekødet nogensinde har set skyggen af en ko.

14:40, Køster: Bøllemeyeren er officielt so last year. Connan Mockasin viser her den nye hattemode frem.

Conan Mockasin
Conan Mockasin

14:49, Køster: Mere vittige mennesker end jeg ville måske sige at CM havde tager sine mokkasiner på hovedet i dag. Nu får han folk til at svinge deres trøjer i luften. Softrock med hip hop-manerer – pragtfuldt.

14:55, Køster: Bonusinfo: Connan Mockasins seneste album handlede om konceptet “karamel”. Det før det handlede om delfiner. Fokus.

15:04, Køster: Sådan! Les Claypool lægger ud på Avalon med Wynona’s Big Brown Beaver, et af Primus’ største hits.

15:11, Fez: Kalder alle fynboer! Brunsviger på Camping Vest! Masser af snavs. #brunner

15:13, Køster: MEGET veloplagt Les Claypool svarer henkastet en kåd heckler blandt publikum: “I agree with you, Primus sucks.”

15:20, Køster: Vi har et tema! Sigurd Barett også sightet til Duo de Twang, også her lettere sammenbidt. Men ligesom Bjørnetimen er Claypool & makker kun sjove for voksne i ganske få minutter, så jeg glider ned til Jason Isbell.

Brunsvigeren - et fynsk unikum i Richard Møller-klassen.
Brunsvigeren – et fynsk unikum i Richard Møller-klassen.

15:28, Travn: Hørt fra Malbecks vinbar lyder Claypools numre generelt som ‘Støvledans’ De Nattergale’

15:29, Snab: Ok, det er sgu svært at bevare opmærksomheden til Les Claypools slagbas-helvede. Må nok hellere få sæsonens første Dixie Burger.

15:33, Travn: Idéen om Avalons åbning fungerer slet ikke. Du kan kun se et af universets sorte huller.

15:40, McGuire: Jason Isbell laver lydprøve. Folk står allerede og råber efter sange. Sådan.

Avalon-åbningen
Avalon-åbningen

15:50, Anders: Pavillion er godt fyldt allerede en halv time inden Jason Isbell. Det er dog usikkert om det er skyggen eller udsigten til country, der har lokket folk til.

16:07, Nykjær: Jason Isbell lægger fornemt ud på Pavilion. Country af den solide og velspillede slags, der lyder af folk, hvis ord man kan stole på.

16:10, Nykjær: “Jeg tror jeg skal prøve den dér Dixie-burger, det lyder som my kind of thing”. Selv de billige tricks gør Jason Isbell bedre end de fleste.

16:12, Snab: Jason Isbell har lige spurgt, om vi har prøvet Dixie Burgeren, som der er udsigt til fra Pavilion-scenen. Vi var mange, der kunne svare bekræftende. ‘Looks like my kinda thing. I might have to try one of those.’ Nå ja, så syntes han, at Stones var ‘fun’ i går.

16:12, McGuire: Jeg har ikke prøvet Dixie Burgeren…

16:15, Fez: Er der noget smukkere end et telt fuld af svedige midaldrende mænd med fugtige øjne? Jason Isbell spiller ’Different Days’.

16:15, McGuire: Nej.

16:19, Køster: MANGE 35plus-mænd til Jason Isbell. Som for de flestes vedkommende ligner nogen fra Bloggers By Choice. Ja, det gør bandet selv sådan set også.

Jason Isbell var fremragende - og det syntes det smukke par foran også
Jason Isbell var fremragende – og det syntes det smukke par foran også

16:20, Fez: Candi Staton! Soul! Drengen fra Muscle Shoals flasher sine rødder. Originalen er fantastisk.

16:43, Nykjær: Skal man tude i sofaen efter at konen er gået i seng, skal det være til sange som disse. For en uge siden havde jeg aldrig hørt om Jason Isbell, men det her er virkelig godt.

16:44, McGuire: Nu spiller han ‘Goddamn Lonely Love’. Der må være meget urinstøv i luften i dag, for mine øjne løber i vand…

16:50, Køster: Fyren her foran mig kan alle teksterne til – ikke Deftones, Bombus eller The Psyke Projekt – men Jason Isbell, countryens fremmeste repræsentant på #rf14.

16:55, Nykjær: Jeg burde høre mere country.

17:07, Fez: Jason Isbell markerer 4. juli med at rive Stones’ ‘Can’t You Hear Me Knocking’ hjem til Alabama #southernrock #muscleshoals

17:10, McGuire: Hold kæft, hvor var det godt! Men hvad fanden skal man høre nu?

17:41, Køster: Det havde nok egentlig været meget fedt på Lille Vega … i 1983. Warpaints luftige artrock forsvinder op under Avalons teltdug. Ku’ være man liiige sku se hvordan det gik med den kvartfinale mellem Frankrig og Tyskland…

17:25, Fez: Urinstøv!

17:38, Anders: Warpaint på Avalon: “Hypnotiserende” er et Politiken-ord for “trist og monotont”

17:44, Snab: Tysk reggae på Orange. Mærkelig booking? Nope! Seeed laver fest, og pigerne ryster det hele overalt på pladsen. De er sjove, mikser alt muligt, lige nu en tysk version af ‘Tainted Love’. Du gør det godt lige nu, Roskilde!

17:49, Travn: Ordveksling til Warpaint i udkanten af teltet:
– Er de egentlig lækre?
– Kan ikke rigtigt se det. Men en af dem er vist kæreste med James Blake.
– Så må de være lækre.

17:53, Fez: Skyller Jason Isbells sydstatsstorhed ned med godt krydret jambalaya fra Folkets Madhus i food Court. 4 ud af 6 harmonikaer.

18:00, Snab: En fyr med en VW t-shirt til tyske Seeed har lige nikket vidende til en anden fyr med en VW t-shirt.

VW
VW

18:05, Fez: Unfair Fashion hedder en flok unge designere, der holder til nær Arena. De har modeshow lørdag kl. 14:30. Alt er recycling og upcycling. Modellerne er fundet på festivalen.

18:07, Køster: Roskilde, din gamle hundehandler… #solskinsår

18:08, Travn: Forlader Warpaint. Spændende lyd, ingen sange. Helt som på plade.

18:17, Køster: Mig: Det der frispark kommer der ikke noget ud af.
Mats Hummels: Scorer via overliggeren.

18:27, Travn: Kim Milton ser ikke VM-kvartfinale – han tøffer rundt i Mediebyen i kaki-farvede shorts.

18:32, McGuire: Hold kæft, hvor er der mange tøser i afklippede denimshorts på Arena. Er Kate Moss-looket helt dødt?

#solskinsår
#solskinsår

18:37, Snab: Er ikke så glad for, at Haims backdrop er fotoet af tre campingstole fra albumcoveret … Campingstole hører ikke til på festivalpladsen i nogen form!

18:41, Anders: Haim lægger ud med ‘Falling’ på Arena. Et vanskeligt nummer at få til at hænge sammen live, og det lykkes da også kun næsten.

18:45, Fez: “Er det okay, vi jammer?” spørger Haim. Normalt er svaret NEJ,, men da de jammer på riffet fra Fleetwood Macs “Oh Well’, lader vi det passere.

18:50, Anders: “Do you mind if we jam a little?” Og så står den ellers på buldrende pikrock fra Haim-søstrene.

18:59, Snab: Lidt frustrerende, at vokallyden er meget svag, hvor vi står til Haim – som ellers er mere end korte denimshorts og langt hår. Dygtige, masser af charme, og et Fleetwood Mac-cover, naturligvis.

19:00, Anders: Festivalen og Henrik Marstal har lanceret en anti-sexisme kampagne. Så ikke er ord om Haim-pigernes lange hår og korte shorts.

Lange ben og Fleetwood Mac-jam
Lange ben og Fleetwood Mac-jam

19:07, Snab: Det går nok henover hovedet på de fleste kids til Haim, at bandet lige citerede Billy Joels ‘Scenes from an Italian Restaurant’. Beyonce forstår de nok bedre .. Det her er sjovt!

19:14, Snab: ’Don’t Save Me’ er et af de bedste numre, jeg har hørt på årets festival. Wow! Pigerne danser, fyrene gynger, lyden er god igen – og Haim er eddermame oplagte.

19:27, Snab: Kidsene kunne lide Haims ‘The Wire’ (og de gamle dansede pardans). Det var også fedt – og smut så hjem og hør jeres forældres T.Rex- og Suzi Quatro-plader. På vinyl, naturligvis.

19:28, McGuire: The Wire er sgu et godt nummer!

19:39, Travn: Allerede komplet pit-kø-kaos før Damon Albarn.

19:45, Køster. Virkelig kedelig kamp. Bad call at bruge tid på den frem for Haim.

19:46, Fez: Raver ved Arena i pausen mellen Haim og Damon.

Pause-rave
Pause-rave

19:49, Snab: Lang, lang pitkø til Damon Albarn bliver sluppet løst og skaber en mindre støvsky på Arena.

20:09, Fez: Dagens bedste cover? Haim leger med Beyonce (‘XO’) og Fleetwood Mac (‘Oh Well’), men Jason Isbell har trumfet med ‘Heart on a String’ (Candi Staton) og ‘Can’t You Hear Me Knocking’ (Stones)

20:32, Travn: Damon danser ind på scenen. Farvel til frygten for det introverte show.

20:40: Damon lægger ud med smil på læben og et astadigt tempo – “When you’re lonely press play” og “Everyday Robots”. Det er en mand i balance og med selvtillid.

20:43, Fez: VIGTIGT: Richard Russell, der spiller keys for Damon Albarn var med-producer af det sidste album med Bobby Womack (RIP). Han ejer desuden XL Recordings og udgiver plader med Adele, Vampire Weekend m.fl..

20:44, Travn: Damon på melodika i Gorillaz-tracket ‘Tomorrow Comes Today’. Teltet koger.

20:45, Køster: Gorillaz’ Tomorrow Comes Today efter de første stenernumre. Damon selv på melodika. Fint lille Roskilde moment.

20:47, Travn: Fire sange spillet og Albarn er hoppet ned til publikum. Han er ved at bygge noget stort op.

20:48, Anders: Tilslutter mig Nikolajs teori; Damon er plimmelim sommersvimmel … Og nu går han i foto-graven for at klappe publikums urinsure hænder!

Overrislet Albarn
Overrislet Albarn

20:49, Snab: To ansigtsmalede piger har lige forladt Arena og Damon Albarn. Den ene var tydeligvis colombianer, den anden brasilianer. God kamp!

20:52, Køster: Plejer britpoppere at være så glade? Damon i – ahem – godt humør, der næsten får hans stenerreggae op at svinge. Perlehumør, faktisk. Skål.

20:55, Travn: Også The Good The Bad & The Queen på Albarn-menuen. Og det sætter ikke koncerttempoet ned. Alt lykkes lige nu.

21:14, Travn: Albarn fortæller, han har mødt vores prins over en øl. Antager, det er Frede.
– My own royal family would never have anything to do with a guy like me, runder han anekdoten af.

21:16, Travn: Nu Rocket Juice and The Moon-singlen ‘Poison’. Den ringer ikke en klokke hos mange. Men nydelig sang.

21:27, Nykjær: Damon Albarn er i storform. Og får imponerende ubesværet flettet sange fra sine forskellige faser sammen. Nu fik vi sågar en Blur-sang, ‘Out Of Time’. Indtil nu en forrygende koncert på sin egen stilfærdigt groovende måde.

21:30, Travn: Første Blur-nummer: nyklassikeren ‘Out of Time’ med Albarn alene på klaver.

21:33, Travn: Og så Blur-b-siden ‘All Your Life’ som hovedsættets afslutter. Iskoldt.

21:43, Anders: ‘Clint Eastwood’ som ekstranummer! Har sjældent set et telt eksplodere i sådan en grad!

Arena-eksplosion til 'Clint Eastwood'.
Arena-eksplosion til ‘Clint Eastwood’.

21:52, Nykjær: Hvilken finale! Damon Albarn har taget Kano og De La Soul med til Gorillaz-partystarterne ‘Clint Eastwood’ og ‘Feel Good Inc.’, der indleder ekstranumrene. Festen eksploderer, og lige dér faldt koncertens sjette stjerne ned fra Londons overskyede himmel. Det her er fremsynet pop fra allerøverste hylde.

21:55, Anders: Den afslutning på Albarn-koncerten sprænger min karakterskala.

22:00, Fez: Hank Williams på overarmen. Respekt.

Hank-tatoo = Respekt
Hank-tatoo = Respekt

22:26, Køster: Okay, det her voksede og blev stort. Og lige her blev jeg så fan af Damon Albarn. Sikke et show. Sikke en stemme. Sikke nogle sange. Sikke et band. Sikke en finale – “Jeg hiver lige De La Soul ind i halvanden sang”. Woof!!

23:01, Snab: Mange mennesker til Darkside på Avalon. Men hold kæft, hvor er larmen fra Rob Zombie på Orange i baggrunden irriterende.

23:08, Snab: Ok, årets mediekiks indtil videre – BT roser Amanda Shires’ indsats under Jason Isbell-koncerten. Der er bare det problem, at hun, Jason Isbells kone, ikke var på scenen.

23:12, Travn: Lidt læring om ernæring: Det er svært at køre en hel festivaldag på en pizzaslice, en kanelsnegl og en kop kaffe.

23:32, Snab: Darkside er gode og viser, hvor nært slægtskabet mellem Pink Floyd og techno er. Men shit, jeg står dårligt. Folk maser virkelig meget.

00:01, Køster: Har ramt Food Court og fået frikadeller fra Lolland-Falster. Sagde til de søde piger bag disken at der spillede et band i morgen, der hedder Spids Nøgenhat, og hvis største hit hedder – Lolland-Falster. Den hoppede de sgu ikke på.

00:09, Nykjær: Første gang i år jeg spotter et af Roskildes legendariske, faste indslag – den oppustede alien, der bagpuler oppustet ko. Til Classixx på Apollo. Verden er i vater.

Alien & Ko - stamgæster på Roskilde.
Alien & Ko – stamgæster på Roskilde.

00:30, Nykjær: Classixx har kæmpet lidt med for alvor at få festen til at lette med deres velproducerede, men ikke altid lige melodistærke nu-disco. Men nu fik ‘Holding On’ endelig skudt festen i gang.

00:41, Køster: Classixx’ disco er en smule tung i røven, og slut præcis da de gamle når ud til ravet. Øv. Det var ikke dette års Disclosure-koncert, that’s for sure.

00:42, Nykjær: Er tydeligvis underdressed på knæklys og glowsticks.

01:07, Nykjær: Future Islands har taget hul på meget, meget velbesøgte koncert på Avalon. Samuel Heering får øje på den famøse alien/ko i crowden. “That’s real love right there”.

01:08, Snab: Hahaha! Gå til venstre?? Fucking amatør. Altid stå til højre …

01:10, Køster: Future Islands: Hvis en midaldrende mand kan få så meget jubel ud af at vrikke med numsen, så er der håb endnu for os andre.

01:14, Anders: Så meget moden, maskulin patos fra forsangeren – og Lone Kellerman på bas. Future Islands er de midaldrendes redningsflåde i en tsunami af ung, elektronisk musik.

01:16, Køster: Future Islands’ Samuel Herring gør det godt på en scene, men det er på den side også lidt ærgerligt at blive kendt som “ham med den skøre dans”.

01:20, Anders: Future Islands’ Samuel Heering er hvad Kevin Spacey var blevet til, hvis han havde overlevet ‘American Beauty’

01:21, Nykjær: Samuel Heering balancerer på kanten af at blive en novelty act. Men Future Islands har gode sange.

01:24, Snab: Hvor kommer alle de mennesker fra?? Der er folk overalt. Muligvis ikke til William Onyeabor-halløjet på Arena, men jeg er der. Og Damon Albarn kommer sikkert også. Håber ikke, han har fortsat alkoholindtaget siden triumfen tidligere i aften …

Det er ham, Nykjær, Anders og Køster taler om
Det er ham, Nykjær, Anders og Køster taler om

01:36, Køster: Anders K og jeg forlader Saltlageret, Future Islands og 1981 for at begive os mod William Onyeabor Jam på Arena.

01:53, Nykjær: Er smuttet over til Orange, hvor Trentemøller og hans band trækker lydspor til nattehimlen. New-wave, dubbet house, strømførende rock og dunkel chillout glider nærmest ulogisk godt sammen.

01:54, Køster: William Onyeabor-hyldesten på Arena. Eller Grøn Scene, som nogle af os stadig instinktivt kalder den. Der er altid noget melankolsk over teltet her, når det kun er halvfyldt.

01:58, Snab: “Dance your troubles away,” lyder budskabet fra Atomic Bomb-bandet. Det går fint indtil videre i spøjst møde mellem funky afrobeat og syrede synths. Der er tre trommeslagere og en percussionist på scenen. Det swinger – endnu intet spor af Damon, men Alexis Taylor fra Hot Chip er lige gået på scenen og synger for.

02:00, Køster: Har tabt 400 kr ud af lommen i dag. Det er også ved at være 12-15 år siden sidst, så det var ved at være på tide igen anyway.

02:01, Anders: Atomic Bomb! Who is William Onyeabor? Etno-geeky afrobeat med datamatiker-look, smalle slips og genbrugsskjorter, til et grundfunky beat og retro-synthesizers. Kun på Roskilde!

02:04, Køster: Jaaa! Har lige sightet min helt Money Mark på scenen til Atomic Bomb/William Onyeabor. Tjek hans fantastiske Beatles-esque soloplade ‘Brand New By Tomorrow’ fra 2007-8 stykker.

02:10, Nykjær: Trentemøller krydrer hittet ‘Moan’ ved at sample The Cures ‘Lullaby’, mens Marie Fisker både ligner og synger som Siouxsie Sioux. Og alligevel lyder det som 2014. Det er fedt.

02:12, Anders: Den gamle Beastie Boys-kollaboratør Money Mark ligner min gamle EDB-lærer fra folkeskolen, mens han dansende styrer tangenterne bag Atomic Bomb! Who is William Onyeabor?

02:20, Køster: Nå, atombomben må detonere uden undertegnede. Tak for en fin dag i selskab med ikke mindst Jason Isbell, Damon Albarn og Conan Mockasin. G’nat!

04:03, Snab: Er et utaknemmeligt skarn. Fremragende dag med Jason Isbell, Haim, Damon Albarn og Atomic Bomb-bandet som store, store højdepunkter – og ærgrer mig så alligevel over det, jeg ikke så – ikke mindst Maya Jane Coles. Undskyld! Gorillaz-numrene ’Feel Good Inc’ og ’Clint Eastwood’ vil jeg huske resten af mit liv.

About the author