#RF12-opsamling: Yankeerne sejrede

Blogholdets Anders K. Sørensen vurderer årets udgave af Roskilde Festival således:

2012 var et rigtigt godt festivalår i Roskilde – og det var især amerikanerne, der holdt fanen og niveauet højt på Dyrskuepladsen.

Fra Springsteen over Alison Krauss til The Roots, Jack White og Hank3 var det i høj grad yankeerne, der imponerede overtegnede med dette års bedste koncertoplevelser.

2012-plakaten var på forhånd kritiseret for at være lidt tynd i toppen – men stort set samtlige hovednavne leverede rent faktisk varen fra de store scener. Hverken Björk, The Cure eller Malk de Koijn hentede nok nye fans under deres koncerter fra Orange Scene, men de fyldte formatet ud, begejstrede deres disciple og viste, at Orange Scene trods sine umenneskelige dimensioner og den problematiske (ofte for lave) lyd stadig har sin berettigelse.

Så selvfølgelig skal man ikke lukke Orange Scene, festivalens vartegn og samlingspunkt, som nogle musikjournalister har anført (hej, Erik Jensen!). Hvor skulle ovennævnte navne ellers have været placeret? Løsningen er snarere som i de seneste år at skære antallet af store friluftskoncerter ned til de navne, der kan bære udfordringen.

Skal man lukke en scene, bør det snarere være den kulørte og alt for omtalte Medieby (der i år har fået det mere roskilde’densiske navn; Backstage Village). Forhåbentlig var dette års omlægning af bagsceneområdets fysiske rammer en bevægelse i retning af, at Mediebyen igen skal blive det, den bør være: Et uformelt arbejdsområde for journalister, pladeselskaber, bookere etc. (og gerne over 13-14 øl ved et campingbord) – frem for et luksus-refugium for Tuborg-sponserede skuespillere, modeller og marketingschefer, der er kørt ind i taxaer for at se Bruce og Malk de Koijn – før og efter festen i Mediebyen.

Jack White var blandt festivalens højdepunkter

Bedste koncerter 2012
1. Bruce Springsteen
2. Jack White
3. Alison Krauss & Union Station
4. Blitz The Ambassador
5. Hank3

Årets lydeffekt
Politisirener! Vi fik både den ildevarslende wauii-wauii og den klassiske babuu-babuu hos så forskellige navne som Blitz The Ambassador, Lars Winnerbäck og Amadou & Mariam. Der har generelt været for få sirener i popmusikken siden Electric Light Orchestra.

Årets has-been kok
Prisen går naturligvis til Henrik Boserup, for hans ulideligt selvoptagede opførsel i torsdagens akkrediteringskaos. Men også Claus Meyer fik skrammer i lakken. Hans notoriske flæskestegssandwich blev udkonkurreret af den tilsvarende fra BusBus i Ovalen. Udover, at denne var 20 kr. billigere, havde den også en markant bedre svær, og ingen sure æbler!

Årets forelskelser
1. Alison Krauss – sødmefuld med soverkammerøjne. Klædeligt underspillet og nærmest moderligt generøs på scenen, hvor hun leverede til perfektion. Hun bager med garanti også en god småkage med sprød krumme.
2. Bruce Springsteen – hørmende af testosteron, men samtidig røvcharmerende, drenget og sensitiv (hans Clarence-tribute trak vand til øjet). Og så har han jo en krop som en 46-årig.

About the author

Comments

  1. Så det du faktisk ønsker er mediebyen for dig selv og de 1000 journalister der er akkriditeret.

  2. Hej Christian,

    Det, jeg ønsker, er, at mediebyens udvikling til efterhånden at være en parallelfestival med seperate fester og (medie-)bevågenhed bremses.

    Der skrives fx hvert år mere og mere i pressen om, hvad der sker i mediebyen – ikke mindst af ballade. Det er åbenbart blevet stadig mere interessant at følge med i. Og hvis man ser på “trafikpropperne” ved indgangen til mediebyen før efter et af topnavnene har spillet på Orange Scene, er det tydeligt, at flere gæster end nogensinde kun bevæger sig ud af netværks-festen i mediebyen, når Bruce eller Malk de Koijn er på scenen. Og det har aldrig været meningen med hverken mediebyen eller festivalen.

Comments are closed.