The Wizard of Pop

Stemmen og sangskriveren bag Prefab Sprout fylder 60 år i dag.

Paddy McAloon fra Durham i det nordøstligste England er nok den sangskriver, der har betydet mest for mig. Overhovedet. Han er manden, der gennem sine både enkle og komplicerede sange viste en søgende teenager, at popmusik godt kan være ’anderledes’ – at noget så melodisk og uskyldigt også kan være både spændende og cool, komplekst og personligt.

Prefab Sprouts første albums har været en del af min musikalske katekismus gennem mere end tre årtier. Det er fængende årgangspop, der hverken behøver en simpel rytmestruktur, ligefremme hjerte/smerte-tekster eller sågar et omkvæd for at være uimodståelig.

Debutsinglen ’Lions In My Own Garden (Exit Someone)’ fra 1982 blev af Elvis Costello kaldt en af de bedste britiske debutsingler nogensinde. Og han havde ret. Den ikke særlig mundrette titel er sammensat af bogstaverne fra den franske by Limoges, hvor Paddys kæreste var bortrejst på studieophold det år … Romantisk, moi?!

Selvom Prefab Sprout ofte er blevet sammenlignet med tidens sortrandede romantikere som f.eks. Lloyd Cole & the Commotions, XTC og The Go-Betweens, så var Prefab Sprout i sit udgangspunkt langt fra et akademisk postpunk-miljø. Kompositorisk var Prefab Sprout mere inspireret af Steely Dan end af Joy Division, og Paddy McAloon studerede katolsk teologi, inden han besluttede at satse på musikken.

Denne lidt nørdede og uskyldige tilgang til musikken har medført, at Prefab Sprout ofte har virket lidt uncool – lidt for ferske og uden det dræber-instinkt, der skaber hits og kult. Bandets første af få hits, ’When Love Breaks Down’ fra det mesterlige ’Steve McQueen’-album er da også én lang hyldest af kærlighedens ikke-kødelige sider og en fraskrivelse af den rene, fysiske drift:

”When love breaks down / you join the wrecks / who leave their hearts for easy sex”.

Senere skrev Paddy McAloon flere tematiske album om alt fra USA og Gud til kortbølgeradio – dog uden større kommerciel succes, bortset fra ‘From Langley Park To Memphis’ fra 1988, der bl.a. indeholder radiohitsinglerne ‘Cars and Girls’ og ‘The King of Rock ‘N’ Roll’. Førstnævnte er fremragende, sidstnævnte bør undgås.

Omkring årtusindskiftet mistede McAloon delvist både synet og hørelsen – og den aldrende poptroldmand lever i dag et stille liv, skjult bag et langt hvidt skæg og store solbriller, nær sin fødeby.

Tidligere i år kom der dog et overraskende livstegn fra Paddy McAloon i form af et videoklip på YouTube, hvor han synger en ny protestsang mod USA’s indrejseforbud overfor syv muslimske lande. Så har vi da i det mindste én lille ting at takke Trump for.

Der går stadig rygter om nye indspilninger og ikke mindst ’glemte’ optagelser af hele albums, skabt omkring temaer som Moder Jord, Peter Pan og snefnug. Igen nogle på én gang næsten barnligt enkle og samtidig ekstremt komplekse emner, der har en smånørdet, hengemt uskyldighed over sig – ligesom det 60-årige liv, Paddy fra Durham selv har levet?

10 af de bedste fra Prefab Sprout

About the author