Tyvstjålet, kraftigt inspireret – same same, but … #2

   


Som en opfølger til blog-broder Skyums seriekobling af Gorillaz, U2 og The Kinks kommer her endnu et par tilfælde af kreative lån. Denne gang fra den danske 80’er-musikscene.

Sony har netop genudgivet Kim Larsens ep ’5 Eiffel’ fra 1982, hvor den gulneglede popsanger på sangen ’Åh, at være en høne’ har sat musik til et digt af Frank Jæger.

Larsen var dog ikke kun inspireret af den gamle Farum-poet, da han sammen med Beckerlee og Jönsson m.fl. indspillede nummeret. Lyt lige til synthesizer-temaet på det folkekære nummer – og sammenlign det med selvsamme på new wave-klassikeren ’Love Will Tear Us Apart’ fra 1980.

Det er ikke oplagt, at Lune Larsen skulle kopiere iskolde Ian Curtis & Co. Men når man lytter til de to tracks er der ikke meget at tage fejl af.

Derimod er det mere forventeligt og logisk, at Michael Hardinger og Shu-Bi-Dua fandt endog meget håndfast inspiration hos store, engelske og amerikanske navne, da de sad rundt om køkkenbordet, fik et par pilsnere og komponerede hits til dansktoppen.

Det kan dog undre, at Shubberne åbenbart var så ligeglade med risikoen for at blive anklaget for plagiat, at de uden blusel brugte introen fra The Eagles’ ’Lyin’ Eyes’ (fra 1975) som melodisk tema i et af deres bedste popsange, ’Askepot’ fra 1982.

En konklusion? 1982 var et magert år for dansk popkreativitet – men i det mindste forstod de største navne at stjæle fra de bedste.

Kommentér indlægget