Ulvene vender tilbage!

Foto af Tom Pottiger fra Unsplash

Lørdag den 26. januar 2013 uddeles Årets Steppeulve for 10. gang. Det sker på Bremen i København.

Steppeulven er de danske musikkritikeres uafhængige pris, og den er – med enkelte, formalistiske udsving – blevet uddelt hvert år siden 2003.

hesse_steppenwolf
Steppeulven blev en bibel for ungdomsoprøret.

Prisfesten har fået sit navn fra beatpionererne Steppeulvene, der igen havde nuppet navnetrækket fra Herman Hesses roman ‘ Steppeulven’ fra 1927. Heri behandler den tysk-schweiziske forfatter det moderne individs kamp for at kombinere samfundets krav om civiliseret humanisme med sine dyriske drifter og strejfermentalitet.

Hesses bog inspirerede som bekendt også de amerikanske læderjakkerockere, Steppenwolf, der stod bag biker-signaturen ‘Born To Be Wild’. I det hele taget har ikke bare denne litterære klassiker, men ulven som symbol fyldt rigtig meget i rockhistorien. Ulven er – i tæt konkurrence med slangen – rockens foretrukne dyr (ørnen er en fugl, venner …). Men hvorfor?

Ligesom rock’n’roll har ulve også i lange perioder været ugleset. En farlig randeksistens, som ikke mindst unge kvinder skulle tage sig i agt for. Rockmusikere har kunne spejle sig i ulvens symbolske status som både frygtet og fascinerende – med tre markante karaktetræk;

  • Nattevæsenet – det blodtørstige væsen, der jager om natten. En lumsk, macho og aggressiv figur, som man frygter og advarer mod. Ofte én gang for meget.
  • Outsideren – en ensomme ulv, der hyler mod månen i håb om at blive hørt af ligesindede et aller andet sted i mørket.
  • Koblet – gruppen af grå-sorte jægere, der finder styrke i fællesskabet, og som ikke er bange for at udfordre langt større, klovbærende dyr.
handsome-furs
Forsangeren fra Wolf Parade har tynde arme og en lækker kone

Derfor er det nemt som rockmusiker at identificere sig med ulven, hvad enten du er 68-årig, canadisk bassist i Crazy Horse med en airbrushet ulv på din t-shirt eller 23-årig heavysanger fra Birmingham med ulvehyl i registret og en tand i lædersnor. Der er dog ikke mange ulve i hverken soul, hiphop eller den elektroniske musik. Her er der flere urbane hunde og katte.

Flere bands har ligefrem ulve i navnet – fx Los Lobos, Wolfmother, We Are Wolves, Sea Wolf, Howlin’ Wolf, Wolf Parade, Peter Wolf og Wolfgang Amadeus Mozart.

Mere udbredt er dog sange, der kredser om ulven – oftest ud fra en af ovenstående tre tilgange.

En stribe titler handler om at råbe “Ulven kommer” – en advarsel man oftest møder i den poppede ende af skalaen. Fx The Style Council: ‘The Boy Who Cried Wolf’ og A-ha: ‘Cry Wolf”. Samme tema har både TV-2 og senest Wafande dyrket herhjemme med hver deres bud på ‘Ulven kommer’.

Det seksualiserede natbæst optræder bl.a. i Duran Durans ‘Hungry Like The Wolf’ fra 1982. Videoen er optaget på Sri Lanka og lægger sig bevidst op ad tidens populære Indiana Jones-univers. Det abrupte grin i introen leveredes i øvrigt af Nick Rhodes’ kæreste (… og det er IKKE pigen på videoen).

http://www.youtube.com/watch?v=oOg5VxrRTi0

Samme skumle Rødhætte-ulv optræder i Grant Lee Buffalos’ ‘Soft Wolf Tread’ fra deres eminente debutalbum, ‘Fuzzy’ (1993).

I Norge og Sverige findes der omtrent 300 ulve. Bestanden er stigende, og debatten for og imod ulvene, der breder sig sydpå, er intens. For få år siden tillod man igen begrænset jagt på skandinaviske ulve – men allerede i 1987 fik Orup sit store gennembrud med hittet ‘Jag blir hellre jagad av vargar’, og året før efterlyste de svenske rocklegender i Imperiet den store arbejderrevolution med singlen ‘Va e vargen?’. Her er sangen med nye billeder:

http://www.youtube.com/watch?v=Zx0zyzRtTJ0

Med opblomstringen af de senere års neo-folk navne er ulven for alvor vendt tilbage. Bl.a. hos Bon Iver, Devendra Banhart, Iron & Wine, Sea Wolf og First Aid Kit.

Det er dog ikke alle ulve, der elsker rock. I hvert fald ikke dårlig rock.

Ulvebetvingerne fra Creed
Ulvebetvingerne fra Creed

For præcis to år siden gik 13-årige Walter Eikrem hjem fra skole ad en landevej uden for den norske by Rakkestad, syd for Oslo.

Han luntede afsted og lyttede til musik på sin mobiltelefon, da han fik øje på fire ulve, der stod på en bakketop få hundrede meter foran ham.

Ulvene havde også fået øje på ham. Walter fortsatte med at gå – sådan som han var blevet instrueret i, at han skulle opføre sig, i fald han skulle møde nogle af de lokale ulve.

Men de store dyr flygtede ikke. Resolut hev den strithårede teenager hovedtelefonstikket ud af sin mobiltelefon og skruede så højt op for musikken, han kunne, mens han råbte og viftede med armene.

Ulvene fik en gang plastik-grunge med Creed fra mobilen, og det var åbenbart nok til at jage dem på flugt.De norske ulve flygtede. Og den nordjyske strejfer døde. Men Steppeulven overlever og samler endnu en gang flokken lørdag aften på Bremen. Længe leve rockens ulve!

Her er en spilleliste med 30 sange om ulve:

 

 

 

About the author