Mit soundtrack til VM #2: Danske brasser-perler

I anden ombæring af vores soundtrack til VM-fodboldfesten i Brasilien kigger vi på nogle – for nogen måske glemte eller decideret ukendte – brasilianersange, udført på dansk.

For der er faktisk en masse danskere, der har kastet sig over bossa nova og naturligvis samba gennem tiden. Sambaen overlader vi gerne til karnevals-orkestrene, men bossa novaen er interessant, for der er mange fine eksempler fra 60’erne og 70’erne, som man ikke hører så meget til.

Ryg KaasI den tid hørte man meget om Sydamerika herhjemme på grund af militærkup, diktaturer, ideologiske kampe mellem højre- og ventrefløje, Che Guevara og naturligvis Pele og co.’s sejrstogt på fodboldbanerne, begyndende med VM-triumfen i Sverige i 1958. Samtidig var ‘de varme lande’ blevet interessante i et Danmark, der først lige var begyndt at dyrke solferie og charterrejser til Mallorca som en mulighed.

Samba, calypso, tango og lidt lummer bossa nova har givetvis virket enormt appellerende i et dansk parcelhus med brunt interiør, og mange af tidens store danske sangerinder – på den lette side – vovede sig ud i forsøg med de eksotiske rytmer.

– Der er lang, lang vej til Barbados/hvor livet kun er fest og sang/Der er lang, lang vej til Barbados/hvor solen skinner dagen lang, sang Ulla Pia f.eks. i fantasien om den solbeskinnede lykke.

Sangerinder med fortid i dansktoppen som netop Ulla Pia, Grethe Ingmann og Daimi kastede sig over brasiliansk bossa nova, og det samme gjorde fremragende Birgit Lystager, der også havde rødder i jazzen. Men det gjaldt såmænd også Anne Linnet og de andre rebelske piger i Shit & Chanel lidt senere i 70’erne.

Bent Fabricius-Bjerre har spillet ALT og var naturligvis også med på bølgen med underlægningstoner til flere af sangerinderne, inkl. svenske Siv Malmkvist, lige som også en del orkestre langt over niveauet på AOF-samspilshold kastede sig over de eksotiske toner fra forskellige verdensdele i 70’erne, ikke mindst Buki-Yamaz.

Danske jazzmusikeres brasilianske ekskursioner er der talrige af, men dem springer vi let henover og drøner videre til de senere år, da bl.a. Master Fatman aka Tykke aka Morten Lindberg har været garant for at holde den kosmiske laidbackness ved lige i Danmark med bl.a. brasilianske toner. Han har boet i Brasilien og selv lavet en downtempo-plade med Lindberg Hemmer Foundation, der hedder ‘Brazilian Architecture‘, og sammen med DJ Wunderbaum desuden lavet en fin, meget 90’er-agtig compilering, ‘Copenhagen-Rio Non-Stop‘, hvor Birgit Lystager også optræder.

Og så er der jo naturligvis en gammel perle i form af komikerne Preben Kaas og Jørgen Rygs danske version af Jobims ‘Samba de Uma Nota Só‘ fra 1960 – ‘Hvad skal vi med kvinder (1963):

https://www.youtube.com/watch?v=SUpTWHwWp8g

Birgit Lystager  kan også synge ‘One Note Samba’ (og ‘Bluesette’), som hun gør her i en tv-udsendelse med mundharpe-virtuosen Toots Thielemans – og ifølge uploaderen tilsyneladende med Ben Webster, Kurt Riedel, Mads Winding, Finn Ziegler og Steen Holkenow som backingband.

Birgit Lystager indspillede flere bossa nova-numre, bl.a. ‘Christina’ (1970) – en coverversion af ‘Tristeza‘:

https://www.youtube.com/watch?v=8JpyV7AOYxE

Og så er der naturligvis også Lise Reinau med dette nummer, der optræder på ‘Lise for sjov/Lise for alvor’. Det her er for sjov.

I bunden følger en Spotify-playliste med flere danske brasser-perler, men først – tjek lige dette tv-indslag med en herlig intro til Buki-Yamaz, der spiller ‘Sweet Summer’ (1977):

I den mere moderne afdeling har den brasilianske tilflytter Carla Alexandar begået denne frække ting med LadyBug Mecca fra Digable Planet:

Vores playliste med danske brasser-perler:

Når alt det er sagt, så var svenskerne naturligvis længere fremme i skoene, hvilket Cornelis Vreeswijk demonstrerer på ‘Deirdres Samba’, som Daimi også har indspillet. Det er en fortolkning af Chico Buarques ‘Quem Te Viu, Quem Te Ve‘.

 

About the author