RSD13: Danmark halter bagefter – men Spleen United styrer

Svenskerne er som altid et skridt foran os danskere …

RSD13

Det gælder således også, når det kommer til fejringen af den årlige Record Store Day – i dag! Svenskerne har f.eks. lavet deres egen svenske udgave af den officielle hjemmeside i samarbejde med de store pladeselskaber. Herhjemme er de store selskaber overhovedet ikke med på vognen.

– Vi udgiver ingen danske udgivelser i forbindelse med Record Store Day, lyder meldingen generelt fra de selskaber – Universal, Warner, Sony og EMI.

Der er nu også mange af mindre selskaber, der forpasser muligheden for at skabe opmærksomhed om deres produkter, og opfindsomheden er heller ikke ret stor.

* Hvor er f.eks. 12”-singlen af Peter Vistis remix af Gasolin’-nummeret ’Som et strejf af en dråbe’?

* Hvor er genoptrykket af CV Jørgensens ’Sjælland’? Eller et førstetryk af opsamlingen ’Skygger og magi – syregrønne evergreens’ – på syregrøn vinyl, naturligvis?

* Hvor er Volbeats tryk i 666 eksemplarer af et eller andet nummer på 7”-single?

* Hvorfor er Sort Sol ikke blevet færdige med deres nye numre, så de kunne udkomme på en 10”?

* Og hvor er en popkunstner som Medina henne? Hvorfor udsender hun ikke sine albums på vinyl, f.eks med alternativt cover?

* Og Tim Christensen, for pokker? Vinylelskeren over alle – hvorfor er der ikke noget fra ham eller Dizzy Mizz Lizzy??

Det samme kan siges om en masse bands, der må have noget uudgivet liggende, som kunne være spændende for fans og samlere.

Det skal dog siges, at det trods den generelle hype om vinylplader stadig ikke er mange kroner, der kan tjenes på den front, så det kan altid forsvares med, at de risikerer at miste penge på det. Fair nok! Et stort salg af en vinyludgivelse herhjemme er stadig blot lig de 500 eksemplarer, som vinyludgivelserne typisk trykkes i. Det er sjældent, der er behov for et 2. oplag …

Spleen United vs. Broke, 12"-single
Spleen United vs. Broke, 12″-single

Men Record Store Day giver stadigvæk omtale, og det er der nogle bands, der har forstået, så de kaster sig ind i kampen på egen hånd. Det gælder ikke mindst Spleen United, der er aktuelle med hele to udgivelser i dag – en split-12” med Broke og et livealbum fra sidste års Roskilde Festival.

Her er en liste over de danske Record Store Day-udgivelser, jeg har kunnet støve op:

Spleen United vs. Broke – 12” i 200 eksemplarer, hvor de kunstnere remixer hinandens numre. Broke remixer ’Sunset to Sunset’ og Spleen United remixer ’Restless Beach’. Kan også bestilles på selskabet Fake Diamonds hjemmeside her.

Spleen United ’Bootleg’ – LP i begrænset oplag indeholdende 2×20 minutters optagelser fra deres herostratiske 24 timers-koncert på sidste års Roskilde Festival. 80 nummererede eksemplarer sælges i Route 66 fra kl. 12, og i fire af dem har bandet som lottogevinst vedlagt en billet til dette års festival …

Monogram 07-10 dobbelt-LP
Monogram 07-10 dobbelt-LP

Monogram ’07-10’ og ’11-14’ – To dobbelt-lp’er med opsamlinger fra Radio24syv’s Monogram-serie med Mike Sheridan, Jonas Breum, Darkness Falls, Kira Skov, RebekkaMaria, Teitur, Hannah Schneider og Orig-E & The Opa Opa Orkester. Læs mere her.

EaggerStunn ’Du Ka Løbe’ – 7” i 300 eksemplarer med ’UFO’ på B-siden. Kan bestilles fra Fake Diamonds hjemmeside her.

EaggerStunn 'Du Ka Løbe' 7"-single
EaggerStunn ‘Du Ka Løbe’ 7″-single

The Floor Is Made Of Lava ’Gimme Danger’ – 7”-single i 100 eksemplarer. En coverversion af Stooges-nummereret, indspillet med Baby In Vain, mens B-siden er en studiolive-version af ’God Save Henri’. Se info her.

Von Daler & Low Pressure ’Dubs and Extra Sweets’ – LP, der udkommer officielt mandag med håndtrykt cover, men et limiteret og nummereret oplag på 90 eksemplarer sælges i Route 66 på Record Store Day

Henrik Hass ’Nøgen med sokker på’ – LP i 100 eksemplarer. Debutplade fra MC Fight Night-vinderen og freestyle-rapperen, der har fået albummet finansieret via crowdfunding. Hør ’Trinnet under mig’ her.

I Route 66 kan man desuden købe nogle få eksemplarer af den nye Allan Olsen-plade, ’Jøwt’, på vinyl, ligeom nye udgivelser med f.eks. Folkeklubben og Mellemblond også er blevet klar til RSD13. Og så bruges dagen i øvrigt til diverse tilbud og livearrangementer – Nikolaj Nørlund spiller f.eks. i Route 66.

Har vi glemt noget? Så skriv i kommentarfeltet herunder …

About the author

Skriv et svar