Frank Ocean sendte et brev og brød et tabu

Kærlighed mellem to mænd er ikke et udbredt emne i soul og r’n’b. Det er en verden, hvor mænd synger om og for kvinder, og antallet af erklærede homoseksuelle eller biseksuelle soulsangere er minimalt.

Det er derfor et helt usædvanligt brev Frank Ocean i dag har offentliggjort.

Den amerikanske sanger og sangskriver udgav sidste år det stærke mixtape “Nostalgia/Ultra”, og om kort tid slipper han sit regulære debutalbum. Han regnes for et af de største talenter i genren i nyere tid og har ved siden af sine egne numre leveret musik og stemme til bl.a.  Kanye West, Jay-Z og vennerne i det kaotiske kollektiv Odd Future.

Frank Ocean havde planlagt, at teksten skulle have plads som tak på coveret på det nye album, men han har valgt at offentliggøre ordene allerede nu. “Mit håb er, at børn født i dag vil arve mindre bullshit, end vi gjorde,” skriver han på sin hjemmeside og linker til teksten.

Her skriver han om sin kærlighed til en anden mand: Om at de mødes som 19-årige, tilbringer sommeren sammen, og at det går op for ham, at her sker noget, der er helt anderledes end det, han har oplevet med kvinder.

Følelserne for den anden mand bliver ikke gengældt i så stort omfang, som Frank havde håbet på, og han beskriver tre års dans om grøden, der ender med en emotionel samtale i en Nissan Maxima foran vennens hjem. Da den er slut, græder Frank, og fyren går ind til sin kvindelige kæreste.

Frank Ocean forklarer i brevet, at han brugte alle sin opsparede tanker, usikkerheder og følelser på musikken, og det er blevet til to album på kort tid. Fulde af personlige og plagede soulsange, som man – hvis man ønsker – nu kan høre med nye ører.

http://www.youtube.com/watch?v=TMfPJT4XjAI

I et globalt perspektiv er Frank Oceans historie selvfølgelig ikke usædvanlig, men i souluniverset et det et jordskred.

Det har altid heddet sig, at soul synges af mænd og er målrettet til kvinder, men det er klart, at det ikke er hele historien. Feminine sangere som Luther Vandross har ladet meget være usagt. Formentlig i frygt for markedets og fanskarens reaktioner. Der har gennem årene også være mange rygter om, hvad der egentlig foregår på turneerne – ikke kun blandt soulsangere, men også inden for gospel, hvor overfladen er endnu mere poleret.

Det gør Frank Oceans statement ekstra vigtigt.

For nylig har Jay-Z og Kanye West været på banen med positive udtalelser om homoseksualitet, og USA’s førende soulbrother, præsident Barack Obama, gav i et interview sin støtte til ægteskab mellem personer af samme køn. Banen er med andre ord mere åben end tidligere.

Frank Ocean slutter brevet med at takke sin mor og alle, der har hjulpet ham:

“Jeg føler mig som men fri mand. Hvis jeg lytter efter, kan jeg høre, at skyerne letter”.

Frank Oceans brev, offentliggjort juli 2012.

 

 

About the author

Comments

 1. Franks åbenhjertige brev fik mange kommenentarer i de sociale medier. Musikere og fans har ytret sig via Twitter og Facebook.
  Efter et døgns akitivitet kom Frank Oceans egen reaktion:

  “I feel liberated. Love has no gender. Retweet if you agree”
  (via @Frankocean)

 2. Der findes utallige kendte kvinder, der åbent har erklæret sig bi, men hvor er mændene? I herrefodbold er det nærmest et tabu, desværre!

  Respekt herfra!

  Og biseksualitet er netop sin egen seksualitet og ikke en overgang fra det ene til det andet, ej heller noget man vælger at være. Jeg ville ønske, jeg havde haft samme mod, da jeg var i Franks alder!!!

Comments are closed.