Så farvel da, Bill Withers

 

Bill Withers er død. Hjertet ville ikke mere. Han blev 81

Her er en tekst om den unikke soulsanger og sangskriver, som vi bragte i 2013.

Der er sådan set ikke sket noget i Bill Withers’ karriere siden da. Bortset fra at hans sange er nået ud til endnu flere lyttere.

 

 

Bill Withers, fraværende siden 1985.
Niels Fez Pedersen

Mange musikere er rasende på deres pladeselskab eller musikbranchen i det hele taget. Men det er de færreste, der tager konsekvensen og holder op med at indspille musik. De kan blive tvunget til det af økonomiske omstændigheder. Det er bare noget andet at sige fuldt stop, lægge op og give det hele fingeren.
Det gjorde Bill WIthers i 1985 efter albummet ”Watching You, Watching Me”. Han gad ikke høre mere pis. Ikke tage flere møder med pladeselskabsfolk, der kunne finde på at foreslå ham at indspille udgaver af ”In The Ghetto” og ikke kendte hans historie. Så hellere droppe ud, få set noget tv og – det var Bill Withers’ fordel – klippe kuponer og høste royalties for de gamle sange.

De sange har gjort, at Bill Withers på en måde ikke har været væk, selv om han har været musikalsk tavs i 28 år. ”Lean On Me”, ”Ain’t No Sunshine’, ”Lovely Day”, ”Use Me” og de andre enkle stykker singer/songwriter-soul bliver stadig genudgivet, spillet i radio, lavet i nye fortolkninger og dukker op i film.
”Who Is He and What Is He To You?”, “Harlem”, “Grandma’s Hands” – mægtige klassikere, som matcher al den soulmusik, man ellers kan finde fra 1970’erne. Hele tiden med Bill Withers som kølig og billedskabende fortæller og nogle fabelagtige melodier.

Dokumentarflmen ”Still Bill” fra 2008 fortæller hele historien om manden, der droppede ud, og når Bill Withers en sjælden gang udtaler sig, er der absolut ingen tegn på, at der kommer mere musik fra hans side.
Han er 75 år gammel. Børnene er gået ind i familievirksomheden og skal være med til at sikre, at de gamle sange forbliver i rotation. Giv dem en hånd: Spil pladerne ”Just As I Am” (1971) og ”Still Bill” (1972) – Spotify har dem – og tænk på, hvor vildt det ville være, hvis Bill Withers fik lyst til at optræde igen.

 

About the author