Årets døde soulsangere 2012

Etta James (1938-2012)

Kald mig bare morbid, men jeg laver hvert år en kompilering med årets døde soulsangere. Og den bliver desværre altid vildt god.

Kompileringen, der engang var et kassettebånd, senere blev en cd og nu er en playliste på Spotify, er min enkle måde at huske og ære musikere, som i mange tilfælde er glemt af poppens nutid – selv om de engang sang, skrev, producerede eller spillede musik ud over det sædvanlige.

Nogle soulmusikere bliver selvfølgelig husket.

Whitney Houston fik den helt store tur i 2012 med tv-transmitteret begravelse, som jeg selv var med til at kommentere live på TV 2 News, og Donna Summer blev da hyldet – også på denne blog – som mere end et discodrøn. I min verden var Robin Gibb en soulsanger, og hans død fik mange til at genopdage flere årtiers hits.

Det er hele pointen med at samle på døde soulsangere; de er vejen til utrolig musik.

Jeg kendte hverken The Prophets eller Jimmy McCracklin, før jeg føjede dem til tabslisten og opdagede deres soul og blues. Og selv om Fontella Bass og Terry Calliers utrolige stemmer for mig er en selvfølgelighed, var der andre, som først brændte varm på deres soul, da de døde.

De fleste af årets døde soulsangere var gamle mennesker. Det er musikere fra før, rhythm & blues blev til urban soul. Doowop-sangere, poppede jazzstemmer, bluesdamer, der var store i 1950’erne. Hvis vi ikke mindes dem, hvad sker der så med musikken?

Der er masser af liv i de gamle skiver med Etta James, The Platters, Jimmy Jones, The Penguins, The Originals og Frank Wilson.

Deres musik rykkede ved opfattelsen af populærmusik og fungerede som inspirationskilde for generationer af lyttere og musikere efter dem. Hør ”Willie And The Hand Jive” med Johnny Otis – det er som om, rockhistorien bliver levende i det guitarriff.

Der var i 2012 heldigvis ikke så mange af de pludselige, voldsomme tragedier, der ellers har det med at ramme soulsangere – bortset fra Whitney, selvfølgelig.

Natina Reed, sanger i 90’er-gruppen Blaque, omkom i en bilulykke – præcis som sit forbillede Lisa ’Left Eye’ Lopez fra TLC.

Og Cleveland Duncan, forsanger i The Penguins, døde i stemmelokalet, da han skulle sætte sit kryds i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg.

Her er listen. Det er soul, blues, disco, r’n’b, gogo og et skud reggae og noget, der ligner.

Hvil i fred.

 

About the author