4 sange du skal huske Cecil Womack for, RIP.

 

Womack & Womack 1

 

Cecil Womack er død. Han var en vigtig del af et af soulmusikkens dynastier. Bobbys lillebror, Lindas mand, Mary Wells’ ex, Sam Cooks svigersøn. Han blev kun 65 år.

Her er fire sange, som du bør kende og huske Cecil Womack for.

 

http://www.youtube.com/watch?v=yqRfbTX8UFU

1. The Valentinos: “It’s All Over Now” (1964)

Der var fem Womackbrødre i The Valentinos: Bobby, Cecil, Harry, Friendly og Curtis.

Som så mange andre unge mænd i årene omkring 1960 sang de først gospel, men krydsede over til pop ligesom deres store idol, Sam Cooke.

Sam Cooke spottede dem, kørte dem i stilling som popband, og han nåede lige at opleve, at ”It’s All Over Now” brød igennem, inden han blev skudt på en motel i LA i slutningen af 1964.

Han så også, at The Rolling Stones overtog sangen. Den blev englændernes første nummer 1 i USA. The Valentinos nåede kun plads 94. Det var Womack-brødrene sure over, men de – og særligt Bobby – blev senere gode venner med Stones.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ulvauWJxaV4

2. Womack & Womack: ”Love Wars” (1983)

Cecil Womack arbejdede i 1970’erne som sangskriver i det stærke soul/disco-miljø i Philadelphia. Han skrev den store ballade ”Love T.K.O.” til Teddy Pendergrass og var ellers travlt beskæftiget med at få børn sammen med den tidligere Motown-stjerne Mary Wells. Og være uvenner med sine brødre om penge, livsstil og damer.

Linda havde han kendt, siden hun var barn og hed Linda Cooke. Hun er datter af Sam Cooke, og der har meget tætte bånd mellem The Womacks og The Cookes. De har ikke kun handlet om musik. Bobby giftede sig med Cookes enke, Barbra, kort efter Sam var blevet skudt.

Womack & Womack lavede en stribe stærke melodiske soulplader i 1980’erne. De tog ny teknologi til sig, men holdt fast i gammeldags sangskrivning og fokus på det funky.

 

3. Womack & Womack: ”Teardrops” (1988)

Hittet, der bliver ved med at give. Igen en på mange måder traditionel soulsang, som ramte noget i tiden. Vi havde vist brug for følelser efter år med kølig finans og musik. Sangen var et født radiohit og fungerede endda som sjælfuldt mellemspil til acid-inficerede Coma-fester.

“Teardrops” er en ”tårer på badeværelset”-tekst om knuste hjerter, der prøver at danse smerten væk. Selvfølgelig med håb. Det er jo soul.

”Teardrops” sad på albummet ”Conscience” (samvittighed). En perle i 1980’ernes amerikanske voksne soulmusik.

 

http://www.youtube.com/watch?v=dAN7VrTqtIA

4. Womack & Womack: ”MPB” (1988)

Jeg interviewede Cecil og Linda et par gange, da de hittede i slutningen af 1980’erne. Jeg husker særligt et interview på Hotel Scandinavia i København. De talte begge to så lavt, at jeg stort set ikke kunne høre, hvad de sagde, og da jeg kom hjem med båndet, måtte der skrues så højt op, at Cecils hvisken forsvandt i båndsus.

Han var ingen stor sanger, men havde en sjælfuld personlig tone. På ”MPB”, der også sidder på ”Conscience”-albummet, lyder han næsten som broder Bobby.

Albummet var produceret af Chris Blackwell fra Island Records, og de fleste instrumenter blev spillet af Cecil og hans børn. Han var virkelig en familiemand.

Livet sluttede i Sydafrika, hvor Linda og Cecil havde boet i en årrække. De var stærkt optaget af afrikansk historie, og Cecil Womack skiftede endda navn til Zekuumba Zekkariyas.

Bobby Womack, der trods svær sygdom gjorde comeback i 2012, skriver på Facebook, at “vi havde vores diskussioner, men heldigvis fandt vi sammen igen sidste år efter lang tids adskillelse – da vidste jeg bare ikke, at det skulle blive sidste gang, jeg så ham. Jeg kan kun sige, at du må aldrig lade noget som helst – penge, succes, etc – komme mellem dig og din familie”.

 

About the author