Super Bowl: Nå Beyonce, hvad kan du?

Nå Beyonce, hvad kan du? Kører du den sikkert som Bruce, Polle, The Who og Rolling Stones, eller kan du hive en Prince eller en Michael Jackson op? Eller laver du måske en Nipplegate #2 … En bootygate!

Beyonce

I nat er der Super Bowl, den 47. af slagsen og for 11. gang afholdt i New Orleans, og man glæder sig snart lige så meget til det såkaldte halftime show, som man gør til selve kampen, afslutningen på NFL-sæsonen, der i år står mellem San Francisco 49ers og Baltimore Ravens. Og i år det Beyonce, der skal få det maksimale ud af de 10-13 minutter, der er til rådighed.

Det føles som om, man altid har haft de her halftime shows, men det var faktisk først i 1993 med Michael Jacksons overlegne optræden, at man begyndte at gøre mere ud af det, selvom man forinden både havde haft New Kids On The Block, Chubby Checker og Gloria Estefan med til nogle pænt kedelige stiløvelser.

Naturligvis for at holde på seerne og skaffe et mere ungdommeligt publikum, efter at rettighedshaverne havde set andre stationer tænke strategisk og hive seere væk med attraktive udsendelser i pausen. F.eks. denne i 1992:

Nu har halftime showet nærmest den modsatte effekt – at folk skal se det, selvom de ikke gider kigge på selve kampen.

Tidligere var det typisk noget med et marchorkester fra et college, men nu er det altid nogle af tidens største popkunstnere, der ofte under et mere eller mindre søgt tema får deres optræden stramt koreograferet og produceret af mastodonter som Disney, Don Mischer, Clear Channel, Radio City, Jimmi Iovine eller MTV. Og det bliver kun større og større udstyrsstykker, som det er dybt imponerende, at de kan nå at afvikle på en halv times pause. Men kunstnerne gør det gratis, for det har stor reklameværdi.

Beyonce siges at optræde med først storhittet ’Crazy in Love’, dernæst i et medley inkl. den nye ’Nuclear’ med gendannede Destiny’s Child sammen med Michelle Williams og Kelly Rowland og til sidst med et nyt nummer. Men nu må vi se – den slags er før blevet rygtet forkert!

Hun kunne jo også bare hive gemalen Jay-Z på scenen, hvis de har kunnet finde en babysitter. Og Alicia Keys synger nationalmelodien før kampen, så hun kunne vel teoretisk set også ryge med …

Sidste års show med Madonna blev set af 114 mio. seere i USA, men var det egentlig godt? Nogle syntes det, andre gjorde ikke. Jeg synes, det var godt tænkt, men jævnt kedeligt udført – på trods af M.I.A.’s finger, Cee-Lo’s tambourmajor og eminente dansere. Dem hørte Madonna ikke til …

Til gengæld er jeg vild med Prince’s optræden fra 2007, der sluttede med et fyldt stadion, hvor alle (vist nok) skrålede med på ’Purple Rain’ – det her bæst, som man ikke kan holde ud at høre herhjemme, men som stadig virkede fuldstændig overvældende til hans seneste koncerter i Danmark.

Og Prince selv stod naturligvis undervejs i den lilla regn på sin ’Symbol’-scene med Symbol-guitar som skygge bag et oplyst lagen med det største fallos-symbol strittende ud fra underlivet … Tre år efter et andet af de Super Bowl-øjeblikke, man ikke kan glemme. Nipplegate.

I 2004 var Justin Timberlake så ’uheldig’, at han kom til at rive et stykke af Janet Jacksons dragt, så hendes bryst blev blottet. I den bedste sendetid. På en højhellig søndag. Skandale!

Det førte til indførelsen af en tidsforsinkelse i tv-transmissionen på fem sekunder, så producenterne kunne nå at censurere frække ord og scener væk. Men efter et par år med pæne optrædener fra Paul McCartney og Rolling Stones – der endda frivilligt lod deres tekster censurere – kunne man grine lidt igen. Og Michael Jacksons optræden var i øvrigt heller ikke fri for at være lidt kontroversiel, da han åbenbart flere gange følte en enorm trang til at tage sig selv i skridtet …

Still, der er bare noget over store numre og en musikoptræden, som flere hundrede millioner af mennesker verden over sidder og kigger på samtidig. Så kan det være nok så syng back og fuldstændig over the top storladent, som det af og til ender med at være …

Her er min personlige top 10 over Super Bowl half time shows:

 

1. Prince i 2007

Han har den bare! Det er sjovt, det er guitarlir, det er lilla regn. Det er coverversioner af Bob Dylan, Foo Fighters og Creedence Clearwater Revival, og det er hits. Festligt. Overlegent.

 

2. Michael Jackson i 1993

Mesteren. I stand til at være tre steder på en gang … Og i stand til at stå fuldstændig stille i 70 sekunder uden en lyd, et ord, en bevægelse. Og alligevel er det sindssygt cool. Selvfølgelig går der heal the world i den til sidst, men hvem havde forventet andet …

 

3. U2 i 2002

Det var efter 9/11, og den fik ikke for lidt med rullende banner med alle de omkomnes navne til ’MLK’ og ’Where the Streets Have No Name’ og Bono i en kvalmende stars and stripes-jakke. Men det virker. Og The Edge står og hyggesmiler lidt. U2 er bare prof.

 

4. Janet Jackson & Justin Timberlake m.fl. i 2004

Nipplegate (12.20 inde i videoen) trækker naturligvis op, men det swinger sgu godt med Janet & Justin. Selv Kid Rock er sgu meget fed, og budskabet/temaet Rock The Vote kan man endda bakke op om. ’Hot in Herre’ var stor i 2004 – og prøv så lige at tjekke P.Diddys ræv!

https://www.youtube.com/watch?v=n75nNPE5Zhs

 

5. Diana Ross i 1996

Divaen bliver fløjet bort i helikopter. Jamen … Stort! Efter et medley af egne og Supremes-hits, lige tilsat Gloria Gaynors ’I Will Survive’. Stramt lækker, i øvrigt! Mon hun kom tilbage til anden halvleg?

 

6. Bruce Springsteen i 2009

Bossens skridt. Hvis man så Bruce Springsteens halftime show i 2009, vil man også huske nærbilledet af en sanger, der gled på sine knæ direkte hen i et kamera (3.43). Eddermame sjovt. Resten var bare sikkert og godt.

 

7. Shania Twain, No Doubt og Sting i 2012

Det burde jo være frygteligt! Men så tag lige et ekstra kig på Shanias dress og sig det igen … Gwen Stefani er heller ikke så tosset, ’Just a Girl’ er min No Doubt-favorit, og duetten med Sting er ikke decideret frygtelig. Om end akavet. Anyway, det var Shania, vi kom fra …

 

8. Blues Brothers, James Brown og ZZ Top i 1997

Hvordan skulle det kunne gå galt?? Desværre kan jeg ikke finde nogen optagelse af det, så måske var slet ikke så godt, som jeg husker det. Men så igen – ’Tush’, ’Legs’, og ’Gimme All Your Lovin’ kan vi vist godt tænke os til …

 

9. The Who i 2010

64-årige Pete Townshend laver møllehjuls-sving. Og Roger Daltrey har mistet stemmen. Nøjagtig som på Roskilde Festival et par år tidligere. Rock’n’roll. Og så spillede de dem der fra C.I.S. …

 

10. Tom Petty i 2008

Det var på ingen måde spektakulært. Seks mørkklædte mænd spiller rock. Men hey, det er Tom Petty. Og The Heartbreakers.

 

Og nogle af de andre …

* Madonna var vel slet ikke så tosset i 2012, men … Måske er det bare, fordi hun er så perfektionistisk. Og så botoxet, at man knap kan se en følelse i ansigtet på hende.

* Mange kan godt lide 2001-udgaven med Aerosmith, Britney og N*Sync. Det kan jeg ikke. Men jeg elsker Justins dans ca. 6.20 inde i klippet.

* 2005 med Paul McCartney. Det er jo fint, men måske kan jeg bare ikke klare flere storladne udgaver af ’Hey Jude’.

* 1995 var bare mærkelig. ’Indiana Jones and the Temple of the Forbidden Eye’ med Patti Labelle, Miami Sound Machine, Tony Bennett og Teddy Pendergrass. Men 49ers vandt det år. Yay!

* Sig lige med alvor i stemmen, at du kan huske 2000-Disney showet med Phil Collins, Christina Aguilera, Toni Braxton og Enrique Iglesias. Booooooring.

* Black Eyed Peas i 2011 – måske den værste nogensinde.

* Rolling Stones i 2006. Ja. De var der. Det var fint. Det var i Detroit.

* Gloria Estefan & Stevie Wonder i 1999. Tja …

* Motown-tributen fra 1998 er da ganske hyggelig.

Se listen over underholdning i forbindelse med Super Bowl her.

About the author