Madonnas 75 bedste singler – del 1 (nr. 75-54)

Mandag aften kommer Madonna til Parken i København med sin ‘MDNA’-turne.

Det er 30 år siden, hun udgav sin første single, og så behøver vi ikke flere invitationer til at kaste alle sangene i en playliste, høre dem med friske 2012-ører og bygge vores helt egen nedtælling.

Bloggers By Choice giver dig hermed (indsæt selv fanfare og letpåklædte dansere): DE 75 BEDSTE MADONNASINGLER! 

Blogmedlemmerne på Bloggers By Choice har vurderet alle singler, og den samlede vurdering følger ganske enkelt gennemsnittet af de otte vurderinger. Listen er taget fra Wikipedias single-diskografi, hvor der figurerer 75 officielt udgivne singler.

Vi indleder med de 22 svageste, der placerer sig som nummer 75-54 – dem har Niels Fez Pedersen beskrevet herunder (tallet i parentes angiver, hvilket nummer i rækken af singler, der er tale om):

75. Hanky Panky (29)
Den dårligste Madonna-single nogensinde ifølge den interne afstemning hos blogholdet. Skrevet til filmen ‘Dick Tracy’ er det en pastiche på forbudstidens swingpop, der ender som en komisk gang benspjæt til kliniske keyboards og usjovt fjol. Hvis man ser bort fra invitationen til at spanke popdronningen, er der ikke meget ægte Madonna-lir at finde på den bundskraber.

74. Bye Bye Baby (38)
5. single fra ‘Erotica’. Behøver jeg at sige mere?

73. Don’t Cry for Me Argentina (48)
Se nr. 64.

72. The Look of Love (20)
Madonna har mange gange været på gyngende grund, når det handler om film og ballader. Hun vil så gerne, men det er ikke tilfældigt, at ‘Dick Tracy’ og ‘Evita’ har sange med i bunden af listen, og denne ballade fra lydsporet til ‘Who’s That Girl’ er ubegribeligt ringe i forhold til Madonnas sande popevner. Kan anvendes som opslag i grundbog for producere, der vil lære, hvad der gik galt, da 1980’ernes poplyd mistede gnisten.

71. One More Chance (45)
En af de Madonna-singler, der har fået mindst opmærksomhed. Udkom slet ikke som single i USA og blev lanceret uden egen musikvideo. Fra ballade-opsamlingen ‘Something To Remember’, og den voksne lyd skyldes produceren David Foster (Chicago, Celine Dion m.fl.).

70. Gambler (12)
En af de sange, der ikke kom med på ‘Like A Virgin’, men dukkede op på lydsporet til filmen ‘Vision Quest’ (senere omdøbt til ‘Crazy For You’ efter den anden og langt bedre Madonna-sang på soundtracket). Videoen er ren firserfest med Matthew Modine og masser af benvarmere.

69. Fever (36)
‘Fever’ er en af verdens bedste sange. Littles Willie Johns udgave fra 1956 er ultimativ i sit møde mellem sjælfuld sang og et dristigt beat. Peggy Lee er fingerknipsende rå i sin fortolkning, og man skulle tro, at den slags forførende pop lå godt til Madonna. Men hendes ‘Fever’ brænder overhovedet ikke, og sangens lokkende libido forsvinder til lyden af metervarebeat.

68. Oh Father (25)
Det her er jo helt galt. Jeg forlanger at se afstemningsresultatet! ‘Oh Father’ er da et topnummer fra ‘Like A Prayer’. Skrevet sammen med Patrick Leonard, der skylder Madonna sin karriere. Her er en ballade, der fungerer for Madonnas begrænsede register. Keyboard og strygere holder hende flydende, og den fortællende tekst tilføjer sangen det nødvendige drama. Forholdet til faderen er kernen i forståelse af den første del af Madonnas karriere. Det handler om oprør, frihedstrang og et behov for at lægge afstand til den katolske opdragelse. Her er budskabet klart: ”You can’t hurt me now, I got away from you”. Der var vist ikke altid sjovt hjemme hos familie Ciccone.

67. Girl Gone Wild (75)
Nyeste sang i bunden af Top 75. Fra forårets ‘MDMA’, som er karrierens største kommercielle flop. Åbningen minder om storheden i ‘Sorry’, men så træder automatpiloten til. Skal høres højt klokken ‘poppers o’clock’, som Popjustice.com udtrykker det, for at give mening.

66. Spotlight (21)
Madonna er bedst på dansegulvet, og hun var i 1980’erne hurtig til at forstå, at remix kan være vejen til succes på nye markeder og i klub-sammenhæng. ‘You Can Dance’ fra 1987 var et af de første eksempler på en regulær remixpakke fra en stor popkunstner. ‘Spotlight’ var det friske åbningsnummer, som nåede førstepladsen på den amerikanske klubhitliste.

65. You Must Love Me (47)
Se nr. 64.

64. Another Suitcase in Another Hall (49)
Man skal træde varsomt, når ‘Evita’ er emnet. Madonna var ikke det mest åbenlyse valg til at spille Argentinas og Andrew Lloyd Webbers tragiske folkehelt. Musicalfolket mente, at hun sang for dårligt og slet ikke kunne matche f.eks. Barbara Dickson, der sang i den berømte teaterversion, og i Sydamerika var man vrede over, at der ikke var en ægte latino i rollen. Men Alan Parker insisterede på popstjernen. Hun var faktisk ikke jam hot i 1996 efter ‘Erotica’ og ‘Bedtime Stories’, men stadig en del værd i billetindtægter. Madonna ville have rollen, og går hun efter noget, så bliver det som regel, som hun ønsker, særligt med udsigten til at spille sammen med Antonio Banderas. ‘Another Suitcase In Another Hall’ (64) er en luftig og let melodi. En Lloyd Webber-klassiker, jeg holder meget af. ‘You Must Love Me’ (65) lyder mere som Madonna end som ‘Evita’ og forsvinder uden filmbillederne i vellyd.

63. Keep it Together (27)
Madonnas homage til soul/funk-guderne i Sly & The Family Stone. En slags ‘Family Affair’ skrevet i tiden efter bruddet med Sean Penn. Et højdepunkt på ‘Blonde Ambition’-turneen med stoledans og Jean Paul Gaultier-korset, som man ser det i filmen ‘Truth Or Dare’. Den bedste version er Shep Pettibones remix, der strammer beatet. Sad på B-siden af ‘Vogue’.

62. Everybody (1)
Den første Madonna-single udkom i USA 6. oktober 1982. Det er den sprøde lyd af New Yorks natteliv på den magiske grænse mellem discohedonisme og aids-epidemi. Produceret af hendes daværende kæreste Mark Kamins – en stilskabende dj, der stod bag pulten på klubber som Danceteria. Han gav ‘Everybody’ elementer fra både disco og ny electro i pulsen, og da singlen nåede ud til andre dj’s, troede mange, at Madonna var sort. Det lavede musikvideoen om på. I sig selv et stykke klubhistorie optaget på Paradise Garage.

http://www.youtube.com/watch?v=NQHCVcbnJjg

61. Revolver (73)
Er det Britney Spears? Det er i hvert fald Lil’ Wayne på gæsterap, og så er der vist ikke mere at sige. Det skulle da lige være, at David Guettas remix af ‘Revolver’ vandt en Grammy i kategorien Best Remixed Recording, Non-Classical.

60. Bad Girl (35)
Jeg har det svært med ‘Erotica’-perioden. ‘Sex’-bogen var voldsom, men ret sjov i sin opstillede provokation. Alene billederne af den nøgne Madonna i en Miami-pool sammen med skuespilleren Isabella Rossellini og rapperen Big Daddy Kane er så absurde, at det er umuligt at opleve dem som softcore-porno. Musikalsk var Madonna kørt fast. Der skete for lidt, og ‘Bad Girl’ er en autoerotisk ballade af den slags, hun laver i ny og næ.

59. Dear Jessie (26)
Den fineste ballade på ‘Like A Prayer’. Se nr. 68.

58. Causing a Commotion (19)
‘Who’s That Girl’ var i 1987 ingen ny ‘Desperately Seeking Susan’. Det var en stinker af en udspekuleret film, der sammen med ‘Shanghai Surprise’ ikke øgede Madonnas status som skuespiller. Titelnummeret var en af de mange sange, Madonna skrev sammen med Stephen Bray, som hun havde gået i skole med i Michigan. Da de kom til New York, dannede de bandet Breakfast Club.

57. Angel (9)
Det grin var lige til at forelske sig i. Madonna som legesyg popprinsesse på kanten af verdensdominans. Det er Nile Rodgers fra Chic på guitar. ‘Like A Virgin’-albummet var sammen med David Bowies ‘Let’s Dance’ hans første store producerjob efter have opløst sit brillante discoband. Det pastås, at linjen ‘I can see it in you eeeeyyyys’ er inspireret af ‘Death Disco’ med John Lydons postpunk-workshop Public Image Limited. Det skal nok passe. Alting flød sammen I New York i begyndelsen af 1980’erne.

56. Rescue Me (31)
Bonusnumre på opsamlingsalbum er en særlig Madonna-specialitet, og på den første store samling af karrierens tidlige hits, ‘Immaculate Collection’ fra 1990, fik man både mesterværket ‘Justify My Love’ og den skræmmende ordinære ‘Rescue Me’. House var blevet den dominerende klubmusik, og som på ‘Vogue’ og ‘Express Yourself’ er der en houset lethed i trommerne leveret af Shep Pettibone. Virker mest som en demo.

55. Love Don’t Live Here Anymore (46)
Oprindelig et hit i 1978 for Rose Royce, ‘Carwash’-bandet, som blev styret med funky hånd af den tidligere Motown-producer og sangskriver Norman Whitfield. Madonna havde den med på ‘Like A Virgin’ i 1984, men brugte den først som single i et nyt mix 11 år senere. Den nye version blev lavet af SoulShock & Karlin med et touch af blød r’n’b.

54. Burning Up (2)
Som nævnt ved nr. 57 var der en åbenlys krydsbefrugtning mellem forskellige musik- og kunstmiljøer i New York i 1980’erne. Downtown-kunst mødte Uptown-rap, punkede tøser dansede til electro, og selvfølgelig måtte Sonic Youth indspille et Madonna-nummer. Ciccone Youth lånte hendes efternavn, og ‘Into The Groov(y)’-ep’en indeholdt bl.a. en alternativ udgave af ‘Burning Up’. Madonnas original havde i sig selv en rocket energi med guitarspil, der stak ud på hendes debut. Mixet er lavet af Jellybean, en af de mange dj’s og ex-kærester, som gennem karrieren har hjulpet Madonna til at have fingeren på pulsen.

Ciccone Youth-udgaven:

http://www.youtube.com/watch?v=uM6EdkRkgew

‘Gambler’ og ‘Rescue Me’ findes desværre ikke på Spotify, men de øvrige numre kan høres i denne Spotify-playliste:

Nedtællingen til den bedste Madonna-single fortsætter de næste dage …

About the author