Lad ikke Klumben ligge for længe …

En walkman er ikke holdbar i længden, og man skal heller ikke lade ’klumben’ ligge for længe, for så bliver den åbenbart dårligere og dårligere …

Det er i hvert fald to hurtige konklusioner, hvis man kigger på det danske musikmagasin Soundvenues opgørelser over årets bedste plader i slutningen af december.

Klumben
‘Fra Klumben Til Pladen’ – bedre i foråret end i efteråret

For Soundvenue havde nemlig et halvt år tidligere lavet en liste med de bedste plader fra første halvdel af året. Og naturligvis var der ikke overensstemmelse mellem de to lister. Og den slags huskes! Især når man som jeg elsker lister – og samtidig hader halvårlige lister og ikke kan lade være med at tænke på, hvad de overhovedet skal gøre godt for.

Ugens bedste, månedens bedste, årets bedste. Det giver mening. Og der kan sagtens være uoverensstemmelse mellem månedens bedste og årets bedste, forstået på den måde, at en rutineret musiklæser ved, at ugens og månedens bedste er en nu og her-guideting, mens årslisten er den alvorlige. Den, hvor vi gør tingene op.

Og vil man indføre en ekstra, ukurant liste, der også sætter tingene på plads efter et halvt år, er man nødt til at bruge samme regnskabsmetode som til helårsregnskabet, for vi, der kan lide den slags lister, vi tager det altså seriøst!

Men det gælder åbenbart ikke hos Soundvenue – og sikkert også flere andre – når de skal vurdere pladerne fra f.eks. The Walkmen og Klumben to gange på samme år.

Soundvenue havde Walkmen-pladen ’Heaven’ som nummer ni på halvårslisten, foran bl.a. Cold Specks (10), John Talabot (13) og Thee Satisfaction (15). Men ved årsskiftet havde de alle tre overhalet Walkmen-pladen, der nu var nede som nummer 25, mens Cold Specks var nummer 13, John Talabot var nummer 18, og Thee Satisfaction var nummer 22. The Walkmen var altså blevet dårligere i løbet af året.

Walkmen
The Walkmen ‘Heaven’ – havde en skidt efterårssæson

På samme måde blev også Fiona Apple og The Tallest Man On Earth overhalet af tre plader nedefra, mens Hot Chip havde en virkelig dårlig efterårssæson og blev passeret af hele fire konkurrenter …

Klumbens ’Fra Klumben Til Pladen’ var vurderet som tredjebedste danske plade på halvårslisten foran bl.a. Waldo & Marsha, Raske Penge og Choir Of Young Believers, men Klumben var overhalet af alle tre plader et halvt år senere på årslisten.

Omvendt kom Choir Of Young Believers-pladen åbenbart i bedre og bedre form, som året skred frem, idet den på årslisten havde overhalet fire plader, som ellers var bedre på halvårslisten. Stærkt!

Men hvis man kan lave halvårslister, så kan man vel også lave kvartalslister – for til sidst at ende med en dynamisk rangliste som i tennis, hvor man hele tiden rykker op og ned. Det kunne give fine overskrifter som ’Rangliste-chok: Jack White ude af top 10’, ‘Cold Specks tryner Fiona Apple’, ‘Klumben: Jeg er skuffet’ eller ‘Ærlige Walkmen: Vi er i dårlig form’.

Eller … Nej, bare drop de halvårslister. De kan alligevel ikke tages alvorligt. Og der sidder altid en tosset gammel kværulant (mig) derude og holder øje med den slags uoverensstemmelser …

Til gengæld skal Soundvenue trods alt roses for konsistens i valgene af de bedste udenlandske album – og for overhovedet at få lavet omfangsrige årslister, hvilket vi jo ikke selv har været i stand til her på bloggen …

Soundvenues top 15-årsliste for danske album: (I parentes positionen på halvårslisten)

1. Rumour Said Fire

2. Nikolaj Nørlund (1)

3. Choir Of Young Believers (6)

4. Thomas Barfod (2)

5. Christian Hjelm

6. Raske Penge* (5)

7. Waldo & Marsha (4)

8. Efterklang

9. Ocean View

10. Klumben (3)

11. CTM

12. Synd & Skam

13. Raveonettes

14. Jakob Bellens

15. New Spring (7)

– EaggerStunn (8)

– Pinkunoizu (9)

– Dig & Mig (10)

Soundvenues top 25-årsliste over udenlandske album: (I parentes positionen på halvårslisten)

1. Frank Ocean

2. Beach House (1)

3. Daughn Gibson (2)

4. Kendrick Lamar

5. Grizzly Bear

6. Miguel

7. Diiv (3)

8. Django (4)

9. Chromatics (5)

10. Purity Ring

11. Grimes (6)

12. Jack White (8)

13. Cold Specks (10)

14. Tame Impala

15. Mac DeMarco

16.  The xx

17. Flying Lotus

18. John Talabot (13)

19. Dirty Projectors

20. Fiona Apple (7)

21. Alt-J

22. Thee Satisfaction (15)

23. The Walkmen (9)

24. Spiritualized (14)

25. Tallest Man On Earth (12)

– Hot Chip (11)

– Michael Kiwanuka (16)

– Schoolboy Q (17)

– Burial (18)*

– Cloud Nothings (19)

– Niki & The Dove (20)

* Man kan godt spørge sig selv, hvorfor en ep er med på en albumliste

About the author