Jack White og alle coverversionerne

Tirsdag kom det via Rolling Stone frem, at Jack White får en tribute-plade. Eller rettere sagt endnu en, for der har tidligere været lavet nogle elendige af slagsen til White Stripes.

Jack White tribute

Og nej, det er ikke smarte indierockbands fra Brooklyn, der indspiller deres bedste White Stripes-numre, det er derimod en flok veteraner som Wanda Jackson (76 år), Bobby Vee (70), Big Jay McNally (86), Gary U.S. Bonds (74) og Sunny Burgess (82) eller lidt yngre, men ligeledes tilbageskuende kunstnere, der indspiller numre fra hele Jack Whites karriere fra White Stripes over Raconteurs til solonumre – men dog uden Dead Weather-fortolkninger.

’Rockin’ Legends Pay Tribute to Jack White’ hedder pladen, der udkommer på mandag, og det er jo egentlig ret interessant, at en kunstner som Jack White, der på mange måder er meget tilbageskuende i sin musik, på den måde bliver fortolket af en flok veteraner fra den tid, som Jack White selv hyppigt refererer til og fortolker.

Eneste umiddelbart tilgængelige nummer fra pladen er Shooter Jennings & Wanda Jacksons version af ’In the Cold, Cold Night’ fra det ti år gamle White Stripes-album ’Elephant’. Det kan høres hos Rolling Stone her.

Originalen er et af de få numre, som Meg White synger (men er skrevet af Jack White), og en sært dragende og sjælden livefremførelse af nummeret med den sky Meg White i front kan ses her:

Det er i øvrigt et nummer, som Tracy Thorn også tidligere har indspillet:

Men generelt er det faktisk overraskende småt med indspillede coverversioner af Jack White-numre. ’Seven Nation Army’ er det klart mest valgte nummer med bl.a. Oak Ridge Boys og Flaming Lips på fortolker-listen:

Nummeret kan også ses her i en live-version med bandet klædt i White Stripes-farverne rød/hvid. Naturligvis stadig med tøjdyr på scenen, mens en fællesoptræden med White Stripes kan ses her:

Bl.a. KT Tunstall og Jack Johnson har prøvet kræfter med ’My Doorbell’, Daniel Merriweather har forsøgt sig med ’You Don’t Know What Love Is’, og en af de bedre er Bright Eyes og First Aid Kits version af ’We’re Going to Be Friends’.

Men det er småt med vellykkede versioner, og det skal blive spændende at høre, om veteranerne på den nye tribute-plade er bedre end de yngre, der tidligere har fortolket – hvor Joss Stones fortolkning af ’Fell in Love with a Girl’ hører til blandt de absolut bedste:

Generelt går det bedre den anden vej. Meget bedre. Jack White er en flittig fortolker af især gamle sange fra country-, folk- og blues-kataloget med navne som Robert Johnson, Hank Williams, Lead Belly, Son House, Loretta Lynn som klassiske ofre for Jack Whites personlige guitarspil og sang. Dolly Partons ‘Jolene’ er naturligvis en af de mest kendte:

Men ellers er han god til at gøre mindre kendte numre interessante, og han har tydeligvis ofte fingrene dybt begravet i gamle 7″-singler.

Bob Dylan og Captain Beefheart er også navne, der går igen, men Jack White har også kastet sig over popnumre, mere psykedeliske navne, soulsange med bl.a Otis Redding, mere nutidig garagerock fra venner i bands som Soledad Brothers, Greenhornes og Brendan Benson, og man kan også finde alt fra Tegan and Sara over U2 til Pentagram på denne omfattende liste over numre, som Jack White i en af sine konstellationer har fortolket og indspillet. Tager man numre fra liveoptrædender med, bliver listen meget, meget længere …

Et par af Jack White-originalerne som den ikke-udgivne ‘You Know That I Know’ med Hank Williams og Vern Orrs ’Baby Brother’ kan ikke findes i Spotify, og det samme gælder disse to ellers glimrende sange:

Ron Davies ’It Ain’t Easy’:

Henry and June ’Goin’ Back to Memphis’:

Tracklisten på den kommende tribute-plade ser således ud:
Shooter Jennings & Wanda Jacksons’In the Cold, Cold Night’ (White Stripes)
Big Jay McNeely and Nik Turner ’I’m Shakin’’ (Jack White cover)
Gary U.S. Bonds ’Salute Your Solution’ (Raconteurs)
Sonny Burgess and the Legendary Pacers ’Steady As She Goes’ (Raconteurs)
Joe Clay and Cranston Clements ’Trash Tongue Talker’ (Jack White)
Robert Gordon and Chris Spedding ’Another Way to Die’ (Jack White & Alicia Keys)
Knox, Walter Lure and W.S. ’Fluke’ Holland ’Seven Nation Army’ (White Stripes)
Johnny Powers ’Fly Farm Blues’ (Jack White)
Bobby Vee ’We’re Going to Be Friends’ (White Stripes)
Rosie Flores ’Blunderbuss (Jack White)
The Dirt Daubers ’Fell in Love With a Girl’ (White Stripes)
Rejected Youth Nation feat. Cyril Neville ’You Don’t Know What Love Is (You Just Do As You’re Told)’ (White Stripes)
The Denver Broncos U.K. ’Top Yourself’ (Raconteurs)
Los Straightjackets ’Icky Thump’ (White Stripes)

13 af de 14 originalversioner kan høres i denne playliste:

Det sidste, som ikke findes i Spotify, er Jack White-nummeret ’Fly Farm Blues’, der kun er udsendt på en 7”-single og heller ikke ligefrem er let tilgængeligt andre steder:

’Jack White Fly Farm Blues’

http://www.youtube.com/watch?v=YAEckoLx3LM

’Rockin’ Legends Pay Tribute to Jack White’ udkommer på mandag.

About the author