George Clinton var absurd god i Odense – meget få oplevede det

En musiklegende på besøg i Danmark. Men jeg tror ikke, der har været skrevet en eneste anmeldelse af George Clintons ellers ganske forrygende, udknaldede koncert på Posten i Odense i lørdags. Ikke engang af den regionale avis. Er det mon, fordi han ikke længere er relevant?

Der var maksimalt 200 gæster på Posten, som ellers har plads til 900 gæster på den store scene, så på den måde kan man godt sige, at Clinton og hans p-funk ikke længere virker synderligt relevant.

Funk er i det hele taget ikke en genre, der hverken står stærkt i mediebilledet eller fylder meget i musiksnakken. Men ordet funky benyttes jo (heldigvis) hyppigt, og Clintons musik samples fortsat flittigt af især rapmusikere, men også soul- og popmusikere dykker ned i Clintons repertoire fra Parliament og FUNKadelic-tiden.

F.eks. har nogle af tidens bedste rapmusikere, Kendrick Lamar og Schoolboy Q, haft fingrene i Clintons arv, og går man tilbage i tiden, kan man næppe finde en af de store fra ”The Golden Age”, der ikke har samplet Clinton.

Bare tænk Jungle Brothers, Eric B & Rakim, Public Enemy, Snoop, Dre, Tribe, N.W.A., 2Pac, Besatie Boys, Digital Underground, EPMD, De La Soul – eller Massive Attack. Listen er tæt på uendelig, og alle hiphopelskere er – vidende om det eller ej – bekendt med Clintons musik.

Han har i et par årtier selv dyrket hiphoppen, og han kalder sit nye album inspireret af bl.a. Kendrick Lamar. Det hedder ’Medicaid Fraud Dogg’, er udgivet under Parliament-navnet og langer ud efter medinalindustrien. Og så er det ret godt, om end for langt!

Funklegenden, der fyldte 77 år dagen efter koncerten i Odense, omfavner altså gladelig den hiphop, som i høj grad har omfavnet ham selv og hans musik i årtier.

Til koncerten på Posten, der var flyttet dertil på grund af aflysningen af Komos-festivalen, var der også masser af rap fra de yngre medlemmer af det store band, når de nyere sange blev spillet, mens en ny sang som ’I’m Gon Make U Sick O’Me’ faldt meget naturligt i tråd med klassikerne fra både Parliament og Funkadelic. Og det hele blev overordnet set leveret gennemmusikalsk og overlegent.

Op til 15 musikere var på scenen på samme tid, og George Clinton overlod gerne scenetiden til de yngre kræfter, mens han selv satte sig i baggrunden og nød tonerne fra det store orkester, hvoraf flere har rødder til Clinton selv eller andre fra de gamle Parliament/Funkadelic-dage.

I begyndelsen lød og så orkestret ud til at være påvirket af det sparsomme fremmøde, men som koncerten skred frem, blev det bare bedre og bedre. Publikum overgav sig og dansede med, bandet glemte alt andet end musikken, og det endte med dansende publikummere på scenen.

Jeg fik ikke noteret numre undervejs, men de kom i hvert fald bredt rundt genremæssigt og spillede klassikere som ’Get off Your Ass and Jam’, ’Pole Power’, ’Ain’t That Funkin’ Hard on You’, ’Knee Deep’, ’Atomic Dog’, Mothership Connection’, Everybody’s Got a Little Light under the Sun’ og ‘Maggot Brain’ med en smuk solo af Blackbyrd McKnight på guitaren.

DeWayne “Blackbyrd” McKnight, der har været med i fire årtier – og i øvrigt kortvarigt var med i Red Hot Chili Peppers efter Hillel Slovaks død. Og ja, du husker rigtigt, George Clinton har også produceret RHCP, så også på den måde lever hans funk videre, lige som den gør i mange andre af hans producer-opgaver.

Og live var det hele bare særdeles levende. Det var nærmest skræmmende velspillet, det var til tider absurd, det var sjovt, det var afvekslende. Og yderst relevant for en musikelsker at se, hvordan en legende kan forblive kreativ og inspireret.

Men det er også snart slut. George Clinton meddelte tidligere på året, at han stopper med at turnere til maj næste år. Så spørgsmålet er, om vi herhjemme får flere muligheder for at se ham optræde. Og i så fald må man bare sige, at det var synd, at der ikke var flere, der så hans koncert på Posten.

Man kan se videooptagelser af koncerten herunder.

Det hele er optaget på smartphone, og lyden yder overhovedet ikke koncerten retfærdighed, men optagelsen kan give et indtryk af, hvad der foregik lørdag aften i Odense.

https://www.facebook.com/Carlonmakeithappen/videos/2145490705465649/

 

Se resten af koncerten på George Clintons Facebook-side her.

Se mange flere billeder fra koncerten her:

Bandet består, som jeg lige kan regne det ud, af:

Rytmesektionen med Benzel Cowan på trommer og Lige Curry på bas, guitaristen Blackbyrd McKnight, keyboardspilleren Danny Pedrosian, korsangerinderne Tonysha Nelson, Brandi Scott og Patavian Norman, guitaristen og vokalisten Garrett Shider, Bennie Cowan på trompet og Gregory Thomas på sax, samt vokalisterne Steve Boyd, Shawn Pop Clinton og Tracey Lewis-ClintonCarlos McMurray som hypeman, Michael Clip Payne som ’musical conductor’ og Trey Clinton på guitar.

Det nye album, ‘Medicaid Fraud Dogg’ kan høres her:

 

 

 

About the author