Fri som Cherry

Selvfølgelig måtte det ende med freejazz. Neneh Cherry har det jo i blodet som datter af Don Cherry (1936-95) – den amerikanske trompetist og kornetist, der gerne slap tøjlerne og swingede uden om de gængse skalaer.

Det er ham, jeg tænker på, når jeg hører ‘Dream Baby Dream’, Neneh Cherrys medrivende samarbejde med The Thing og en ekstasefremkaldende forsmag på et album, der udkommer 18. juni.

The Cherry Thing

Neneh Cherry messer den korte tekst, og så går The Thing løs på trommer, bas og saxofon. Det er særligt saxofonen, man lægger mærke til. The Thing er en svensk free jazz-trio styret (eller det modsatte) af Mats Gustafsson – The Don of Scandinavian Free Jazz – og modtager af Nordisk Råds Musikpris i 2011.

Han er off the hook, og når sangen runder fire minutter, er Neneh Cherry trængt i baggrunden af hans honk og vræl, der dominerer resten af sangen.

Der skal noget til at holde Neneh Cherry nede. Hun er en stærk kvinde. Og stædig. Ikke noget med at underkaste sig de sædvanlige rutiner. Du husker sikkert, hvordan hun var højgravid på Top of The Pops, da “Buffalo Stance” hittede i 1988. Det passede ikke i pladeselskabets planer for verdensherredømme. Senere tog hun babyen med i musikvideoen til “Manchild”.

Der har været stille omkring hende i nogle år, mens der er blevet passet en masse børn, men langsomt er hun vendt tilbage til musikken.

Samarbejdet med The Thing virker fuldkommen frit. Albummet kommer til at indeholde coverversioner og fortolkninger af sange lånt fra andre kunstnere. “Dream Baby Dream” er en Suicide-klassiker. Der vil også være bud på numre lånt fra freejazz-legenderne Ornette Coleman og Don Cherry.

Plus denne ret vilde udgave af rapperen MF Dooms “Accordion”.

Og bedst af alt, The Cherry Thing, som projektet kaldes, kommer til Copenhagen Jazz Festival og spiller i Jazzhouse den 10. juli.

 

About the author