Bingo Hand Job og andre spøjse navne, der gemmer på kendte musikere

Record Store Day nærmer sig, og en af de udgivelser, jeg selv skal have fingrene i 13. april, er med Bingo Hand Job.

Jeps, Bingo Hand Job.

Eller rettere sagt R.E.M. De kaldte sig blot for Bingo Hand Job i forbindelse med to halvhemmelige koncerter på det fine spillested Borderline i London i marts 1991. Optagelserne er efterhånden udgivet som bootlegs en del gange siden, men nu bliver de udgivet officielt til pladebutikkernes årlige festdag.

R.E.M. promoverede på det tidspunkt ’Out of Time’-albummet og spillede begge aftener en række covernumre som f.eks. en løssluppen human beatbox-udgave af Suzanne Vegas ’Tom’s Diner’ – en udgave, der kort tid efter udkom som B-side på ’Near Wild Heaven’.

R.E.M. har også optrådt hemmeligt under pseudonymerne The Mystery Twins, It Crawled from the South og Hornets Attack Victor Manure, og sanger Michael Stipe har også en enkelt aften kaldt sig selv for det helt vidunderlige 1066 Gaggle O’Sound. 1066, fordi det var/er hans historiske yndlingsår. Han optrådte i øvrigt alene med et farfisa-orgel denne aften.

R.E.M. er naturligvis ikke de eneste, der har optrådt under pseudonym, og heller ikke de eneste, der har ladet fantasien råde, når de skulle finde på et spøjst navn til de hemmelige koncerter – som man drømmer om at have været til – eller indspilninger.

I efteråret var jeg heldig og hurtig nok til at få billetter til koncerten med Las Rebecas i Lund, hvilket dækkede over en opvarmningskoncert med The Cardigans inden en forestående turne. Las Rebecas er ganske ordinært The Cardigans på spansk.

Men andre har været mere opfindsomme, så her er en række andre udenlandske eksempler og til sidst nogle danske aliasser:

Gums and Noses og Spaniel, Spaniel, Lombard and Razzcocks (The Libertines)

– To helt vidunderlige navne på det engelske garagerockband, der ofte spillede guerilla gigs – på små steder, i andre folks lejligheder eller endda i egen lejlighed. Det første alias dækker over et tributeband til et coverband … Det andet er et pragtfuldt navn til et advokatfirma.

Black Hand (Franz Ferdinand)

– Navnet på den hemmelige gruppe serbiske nationalister, der forsøgte at likvidere den østrigske hertug Franz Ferdinand. Også et virkelig godkendt alias!

Tax Exiles og The S.P.O.T.S. (The Sex Pistols)

– Sidstnævnte star for Sex Pistols On Tour Secretly. Smart fundet på i en periode, hvor mange spillesteder ikke turde lukke bandet ind. Førstnævnte er bare en stærk kommentar.

The Entire Population of Hackney (Iron Maiden)

– Eddermame et sjovt navn!

Nils Sjøberg (Taylor Swift)

– Jeps, det alias optræder hun under som medsangskriver på sangen ’This Is What You Came For’ med ekskæresten Calvin Harris og Rihanna. Et hint til den svenske hitfabrik. Og samtidig navnet på en svensk gymnast født i 1925 og en svensk officer og poet født i 1754, oplyser Wikipedia mig om.

Lee Rude and the Velcro Underpants (The Las)

– Ja, hvorfor ikke lave en hemmelig koncert under det navn.

The Lash (The Clash)

– Læs historien om dengang, The Clash optrådte som backingband for en bordelmutter her:

Punkrockerne og den syngende bordelmutter

Eller hvad med disse:

 • Kreayshawn of Moody (Lana Del Rey)
 • Iron Fist & the Hordes of Hell (Motörhead)
 • The Four Skins (Mötley Crüe)
 • Queef Latina (Scissor Sisters)
 • The Garden Wall (Genesis)
 • The Cockroaches (Rolling Stones)
 • l’Angelo Misterioso (George Harrison)
 • Bernard Webb og Percy Thrills Thrillington (Paul MCCartney)
 • The Holy Shits (Foo Fighters)
 • MC Honky og Sir Rock-A-Lot (Eels)
 • Alexander Nevermind (Prince)
 • Melvin Giganticus and the Turd Burglars (Led Zeppelin)

Nogle danske eksempler:

La Orquesta Ritmica Freida En Grasa De Pablo (Malk De Koijn)

– Udsendt som en promosingle op til ’Sneglzilla’. Dyr! Og Tue Track har naturligvis skrevet en underfundig historie om den her:

 

T Wuzznip (Thomas Helmig)

– Det alias gemmer Thomas Helmig sig bag i et par tilfælde – som korsanger på et par Sanne Salomonsen-plader og som sangskriver på en Ray Dee Ohh-sang:

 

Igor Mortis (Jacob Binzer)

– D.A.D.-guitaristen gemmer sig bag dette spil på rigor mortis (dødsstivhed) som sangskriver. Sammen med Elisabeth står han bag denne Søs Fenger-klassiker:

 

Spooky Matterss (D.A.D.)

– Under det navn optrådte D.A.D. på Gimle i april 2016, da de varmede op til det års turne. (Tak til Roy Fogde!)

Bert Graves og Frank Bjørn (Bent Fabricius Bjerre aka Bent Fabric). Nå ja og pianist-aliasset Frank Barcley

– Der var penge i det, men Bent Fabricius-Bjerre var trods alt ikke meget for at sætte sit eget sangskrivernavn på ting som ’Chicken Feet’ og ’The Happy Puppy’. At det samme så gælder ’Alley Cat (Frank Bjørn) og sange til Nina & Frederik er en anden sag …

 

The Beautifuls (TV-2)

– Aarhusianerne udgav et helt album under det navn.

 

Blogbroder Fez fortæller også, at det skete meget ofte i dansktoppen, at sangskriveren kaldte sig noget andet, så det ikke virkede som om, det var de samme få personer, der skrev/oversatte hele lortet. Men det var det! Thøger Olesen kaldte sig f.eks. for Peter Mynthe, og Victor Skaarup kaldte sig Peter Spar.

 

 

About the author