Hvor blev coverhittet af?

Man kan indimellem høre argumentet, at musik var meget mere original ‘i gamle dage’. Og det må man gerne mene. Men en tendens har alligevel bredt sig de senere år – og det er, at den musik, der præger hitlisterne, er vældig original musik.

Hiphop, EDM-pop og popmusik generelt. De unge i dag gør tingene på deres egen måde.

Kigger man på hitlisterne for i år, har ingen covernumre toppet hverken den britiske eller amerikanske singlehitliste. Kigger man på den danske årsliste, er der heller ikke mere end et par sange på top 100, som ikke er originalkompositioner.

Så selvom man synes, at tropical house-versioner af gamle klassikere har fyldt alt for meget, at der er for mange coversange i tv-shows, og at man konstant hører om coversange, fordi det bliver en historie i web-musikmagasiner, hver gang et populært band som Arcade Fire eller The Xx spiller et covernummer live, fylder det alligevel ikke meget på hitlisterne.

Og var det så anderledes i gamle dage? Ja. Det var det. Om det var bedre, må folk synes om, hvad de vil. Beatles og Stones hittede med covernumre, Nirvanas første single var et covernummer, og kigger man på hitlisterne for f.eks. 30 år siden, var den fyldt med gamle travere. Og ikke nødvendigvis coversange. For præcis 30 år siden i dag lå Jackie Wilson f.eks. nummer et på den britiske hitliste med ‘Reet Petite’. Det var en sang, der var udgivet i 1957.

Jackie Wilson selv havde også været død i tre år, da han strøg til tops på hitlisterne, efter at sangen havde været brugt i en tv-udsendelse. Den blev også, i anden omgang, et stort hit i flere andre europæiske lande.

 

Jackie Wilson fik i øvrigt endnu et posthumt UK-hit i 1987, da den 19 år gamle ‘I Get the Sweetest Feeling’ peakede som nummer tre.

https://www.youtube.com/watch?v=pzp6Ry0_jt0

 

1987 blev i det hele taget et år med mange gamle hits på den britiske hitliste. I alt en fjerdedel af ugerne havde f.eks. en gammel klassiker på toppen af hitlisten. Prøv bare at se nogle eksempler her:

* Ben E. Kings 1961-single ‘Stand By Me’ topper hitlisten i februar efter både at have været med i filmen af samme navn og været brugt i en Levi’s-reklame.

 

* En anden soulklassiker hitter også efter at have været brugt i en Levi’s-reklame, nemlig Percy Sledges ‘When a Man Loves a Woman’, der peaker på andenpladsen på den britiske singlehitliste.

* Pet Shop Boys topper med klassikeren ‘Always on My Mind’, som Brenda Lee og især Elvis Presley gjorde berømt. Den første version var naturligvis med Gwen McCrae …

 

* En genindspilning af ‘La Bamba’ topper ligeledes UK-hitlisten. Den gamle mexicanske ‘traditional’, som Richie Valens hittede med i 1958, får en ny tur, da Los Lobos indspiller den til filmen af samme navn om rock’n’roll-stjernen Valens, der omkom i et flytstyrt i 1959, blot 17 år gammel. Det var i samme flystyrt – døbt ‘The Day the Music Died’ – at Buddy Holly og The Big Bopper omkom.

 

* Men det er slet ikke slut endnu. Beatlen George Harrison går nummer to med ‘Got My Mind Set on You‘ (James Ray, 1962), og skuespilleren Bruce Willis sender ‘Under the Boardwalk‘ (The Drifters, 1964) op på samme placering.

* Club Nouveau fra Californien vandt en grammy i hjemlandet for deres version af Bill Withers-klassikeren ‘Lean on Me’ (1972), og i UK toppede den på tredjepladsen i 1987, mens Freddie Mercurys version af ‘The Great Pretender’ (The Platters, 1955) peaker på fjerdepladsen.

* Endelig var Beatles-sangen ‘Let It Be’ (1969) endnu en gang et hit, da den blev indspillet som en velgørenhedssang til fordel for ofrene af en færgekatastrofe, der kostede 193 mennesker livet i marts 1987. Beatlen Paul McCartney var selv med på sangen, der også havde Boy George, Paul King, Kate Bush, Mel & Kim, Kim Wilde, Nik Kershaw m.fl. på vokallisten, mens Mark Knopfler og Gary Moore bidrog med guitarspil.

 

Og så kan det tilføjes, at året efter, i 1988, var det en gammel klassiker i ny uniform, der toppede den britiske hitliste i 26 af de 52 uger …

Det er meget muligt, man ikke bryder sig om dagens popmusik – his man ikke er ung – men som vi plejer at sige, når vi vader rundt på Roskilde Festival; The Kids Are Alright.

About the author