Efterår – bare kom an! (september-afsnittet)

En kop te, en gammel avis og et kun halvtomt blik ud på regnen, mens ’Autumn Love’ fra den ganske udmærkede nye plade med Death Cab For Cutie, ’Thank You for Today’, blandes med lyden gennem den åbne dør af regndråberne, der falder tungt på fliserne udenfor.

Jo tak, det er efterår.

No more lighthouses to deceive me / Just leave med floating on the open space

And let the moonlight take me anywhere on a tidal flow / And if I capsize it’s alright

‘Cause I’ve been feeling too invincible / I need to know depths deeper than the deepest of connections

This autumn love

Is not enough

September har indfundet sig, og vinterdepressionernes forfest trænger sig på. Men … det bliver jo et fantastisk efterår!

Efteråret er traditionelt – i hård kamp med foråret – den stærkeste periode for nye musikudgivelser, og hvis man tilmed har kastet bare et enkelt længselsfuldt blik på koncertlisterne for de kommende måneder, kan man tale om en seriøs festperiode for musikelskere.

Med andre ord: Efterår – bare kom an!

Der venter koncerter med Kurt Vile, med Bon Iver, med John Grant, med E.L.O., med alt fra gamle reggae-mestre til countrystjerner, fra U2 i Royal Arena til Jon Hopkins-techno i Den Grå Hal.

Og – jeg sværger – der er tre uger i træk, hvor jeg kunne tage i Vega fem dage om ugen. Så pyt med, at det er helt umuligt at opdrive en billet til Sir Polle.

Stadig højtsvævende efter Black Angels-koncerter i tirsdags er her et kig på, hvad der sker i den kommende tid, hvad der anbefales, hvad der herfra ses frem til – i første omgang i september:

 

KONCERTER:

5-9/9 Copenhagen World Music Festival – Se programmet her.

6-9/9 Generator i Odense

7/9 Bäddat För Trubbel, Folk å Rock, Malmö

– Svensk, punket pubrock skal naturligvis opleves på et lille intimt sted i Malmö. Det bliver skånsk, hurtige og korte sange, og der kommer måske en sang om København fra et band, der kan lide Gasolin’.

7-23/9 Golden Days i København

– Teamet i år er B-sider, og der vil f.eks. være forskellige arrangementer på biblioteker om B-sider på singler. I Absalon er der 13/9 musikbanko om B-sider, og i Vega er der 20/9 musikquiz om B-sider (og nej, jeg er ikke vært! Jeg kan desværre ikke …). Se programmet her.

8/9 La Luz, Loppen

– Amerikansk surf og garage. ’Floating Features’ er en virkelig god plade.

10/9 Luna, Voxhall + 11/9 på Loppen

– Luna vendte tilbage på plade i fjor med den glimrende ’A Sentimental Education’ efter 13 års albumpause. De kan en masse helt selv – men de kan også fortolke Serge Gainsbourg.

https://www.youtube.com/watch?v=tXeCLVsA5PQ

14-15/9 Pærepunk 40, Voxhall

– Interessant hyldest af en af dansk punks helt essentielle plader. Flere af kunstnerne fra albummet optræder over to dage i Aarhus.

15/9 Brent Cobb, Hotel Cecil

– En af tidens bedste countrymusikere, der for et par år siden endelig fik hul igennem til et større publikum. Lidt af et scoop, at han spiller på Jazzhouse.

16/9 Jeff Lynne’s E.L.O., Royal Arena

– Evil Woman, All over the World, Handle with Care, Sweet Talkin Woman, Mr. Blue Sky, Don’t Bring Me Down … Ok, vil du have flere grunde til at tage i Royal Arena? En af grundene burde være ‘Last Train to London’, men den er underligt nok ikke på sætlisten.

22/9 Toots and the Maytals, Den Grå Hal

– Her kan man sgu tale om reggae-legender. Med et hav af hits. På Christiania. Det lyder helt rigtigt. Det store spørgsmål bliver blot, hvornår på aftenen de indfinder sig på scenen. Der var jo koncerten på Glastonbury i fjor, da de glemte at møde frem til tiden … De har i øvrigt en ny single ude – om Bob Marley:

28/9 Iceage, Kansas City

– Der er ikke udsolgt endnu. På så forholdsvis lille et sted. Jeg er rystet! Iceage har lavet årets måske bedste danske plade. Og den skal jeg satme høre live! Det bør alle rockelskere gøre. Og tænk hvis Sky Ferreira er med …

 

FILM:

14-23/9 Musikfilm-festival i Cinemateket med bl.a. den nye Nick Cave-koncertfilm fra Royal Arena og filmen om hans seneste album, ’Skeleton Tree’. Derudover er der også film og med artister som Johnny Rotten, The Slits, XTC, Townes van Zandt, Sleaford Mods, pladeselskabet Stax, Conny Plank, John Coltrane, Marianne Faithfull og mange flere. Man kan også snuppe en Leonard Cohen-aften med Klaus Lynggaard som vært – men øverst på listen hos undertegnede står Go-Betweens-filmen:

Jeg er for tiden i gang med at læse bogen ’Grant and I’ om The Go-Betweens og forholdet mellem Robert Forster og Grant McLennan – og det er en fremragende musikbog om det for mange indiehoveder bedste australske band nogensinde. Jeg håber, filmen er lige så god (som både bogen og bandet). Det er i hvert fald den ene af de mange spændende film på programmet, jeg har lyst til at tage til København for at se.

Læs mere om musikfilm-festivalen her. 

Internationalt er der også premiere på en ny dokumentar om M.I.A.:

Man kan også se frem til en ny dokumentar om The Sonics:

https://www.youtube.com/watch?v=AOJ3lbBDPG8

 

BØGER:

Der udkommer i hvert fald en enkelt musikbog i september, som jeg SKAL have fat i. Nemlig denne:

Small Victories: The true story of Faith No More

Ud fra beskrivelsen lyder det som en særdeles grundig bog om et gennemført fantastisk band. Og netop, som jeg skriver det, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor få mennesker, der så koncerten på Tinderbox i 2015 … Suk! Nå, men jeg kan godt forstå, man vælger at sælge bogen på dette citat:

‘When I first heard about this Faith No More biography, I didn’t know what to think. But I have to give credit where it is due, it’s a quality piece. The man has done his research and it shows. It provided me with more than a few revelations … and I’m in the band.’

Det er udtalt af Bill Gould, og man kan læse mere om bogen her.

Derudover kommer der en revideret version af ’The Story of Motown’ – pladeselskabet, der fylder 60 år i januar – med forord af Greil Marcus, og der er også en ny fotobog om Led Zeppelin på vej.

Og netop Led Zep er der én speciel grund til at snakke om:

Blondie, Led Zeppelin i Danmark og andre mærkedage i september

Læs også:

30 plader vi (måske) glæder os til: September 2018

Glædeligt efterår!

 

 

About the author