Stay young and negative

Nej. De kom ikke. Martin Gore og Andy Fletcher.

Københavns Hovedbibliotek havde ellers om morgenen annonceret, at de to Depeche Mode-medlemmer ville deltage som gæster i bibliotekets arrangement om synthesizere onsdag aften. Et af den slags arrangementer, der burde komme med en stor gul advarsel – ‘Nerd alert’.

– Det er næsten ikke til at bære. Vi har lige fået at vide, at Martin Gore og Fletcher først er landet nu, og at de har en anden aftale, der betyder, at de ikke når at komme forbi Københavns Hovedbibliotek. Vi er SÅ kede af det. Bær over med os, men lad os få en god aften alligevel, lød beskeden kort før arrangement-start på bibliotekets Facebook-side.

Men det var så også nogenlunde det eneste negative, der var at sige om arrangementet med den tidligere Nitzer Ebb-sanger Douglas J. McCarthy, der også er både support til aftenens Depeche Mode-koncert i Parken og dj til en af de tre efterfester, der er arrangeret.

McCarthy og hans nyeste musikalske partner, Cyrus Rex, blev interviewet af ’synthguruen Ole Bjørn Binding’ og svarede derefter på spørgsmål fra de ca. 150 gæster, der havde fundet frem til arrangementet med velkomne kolde dåseøl til en 20’er.

Douglas McCarthy 7
Douglas McCarthy omgivet af sin musikalske partner, Cyrus Rex, og interviewer Ole Bjørn Binding.

De tre eksperter kastede om sig med betegnelser som SH-101 og TB-303 og Akal og samplinger og sequencere og patches og oscillators og Moogs og modulationer … Det var herligt!

Douglas McCarthy 6
Hardware! Cyrus Rex’ instrument.

De to musikere fortalte bl.a. om, hvordan alle mulighederne i dag med computere kunne føles som forhindringer i forhold til de gammeldags, mere utilregnelige synthesizere, og et af spørgsmålene fra en gæst gik på, hvad McCarthy ville svare de folk, der måske havde svært ved at komme ind i den mørke, maskinelle verden.

– Stay young and negative, lød svaret muntert.

'Stay young and negative', står der nu i mit eksemplar af Douglas McCarthys seneste album, 'Kill Your Friends'.
‘Stay young and negative’, står der nu i mit eksemplar af Douglas McCarthys seneste album, ‘Kill Your Friends’.

McCarthy fortalte efterfølgende, at det var et Martin Gore-citat, men en Google-søgning giver ingen resultater på det smukke citat, som naturligvis faldt i god jord hos skaren af EBM-, goth-, Depeche Mode og industrial-elskere omkring de 40 år.

Douglas McCarthy 3
Nitzer Ebb blev gendannet i 2006 og har både udgivet plader igen og været på flere turneer, som den her med Die Krupps.

Og selvom Gore og Fletcher ikke dukkede op, så gæsterne ud til at kunne lide arrangementet, der efter synth-lektionen gik over i en koncert med Douglas J. McCarthy, som primært spillede numre fra sin seneste soloplade, men afsluttet med Nitzer Ebb-klassikeren ’Join in the Chant’. Det var et opråb, der blev taget godt imod.

Douglas McCarthy 4
Mørkt, maskinelt og levende.

McCarthys stemme er i behold, musikken holdt, og han virkede på trods af de alternative rammer i lobbyen med udsigt til både bogreoler og rulletrapperne til første sal veloplagt. Og selvom hans karriere – selv med opvarmningsjob for Essex-vennerne i Depeche Mode – kører på noget mindre skala end tidligere, kan han sikkert leve fint af summen af indtægter.

Douglas McCarthy 5

Han solgte cd’er og t-shirts fra et merchandise-bord, blev hængende efterfølgende i halvanden time, hvor han signerede dem, stillede op til fotos med fans og musikelskere, og tog sig tid til at veksle nogle ord med folk. Stor respekt!

Hårdt arbejde, men samtidig naturligvis også bekræftende for musikeren selv. Og tilskuerne i ’inner circle’ til Depeche Mode-koncerten skal nok være der for ham igen i aften!

Douglas McCarthy 2

Og så går den optimistiske melding fra arrangørerne af den ene efterfest i øvrigt stadig på, at Gore og Fletcher måske dukker op og dj’er sammen med Douglas McCarthy …

Douglas McCarthy 1
Har Depeche Mode en dedikeret fanskare? Ja …

 

Douglas McCarthy

PS! McCarthy udtalte Nitzer Ebb som ‘Nejtzer Ebb’ …

About the author