Otte gode grunde til at tage til reggaefestival

I den kommende weekend bliver den første Scandinavian Reggae Festival afholdt på Refshaleøen i København.

Reggae2

Og det gider vi godt deltage i, så her er otte gode grunde til at tage derud og være med.

1) Well, den bedste grund er selvfølgelig, at man kan smide sig på græsset i forhåbentlig en smule solskin – vejrudsigten er i hvert fald fin – og stene, slappe og chille. Og senere danse til alskens undergenrer af reggae fra roots og rocksteady over dub, ska og lovers rock til dancehall og sound systems.

2) Det giver mening, at Christiania ligger på ruten ud til festivalpladsen på Refshaleøen, næsten uanset hvordan man har tænkt sig at tage derud. Med mindre man i forvejen flyver.

3) Det er toppen af nutidig dansk og i det hele taget nordisk reggae, der er på plakaten – fra Raske Penge & Klumben ft. TopGunn, Pharfar, Kaka, Fastpoholmen og Eaggerstunn over en stribe soundsystems til svenske Svenska Akademien, der er samlet igen.

Plakaten
Plakaten

4) Det er en ambitiøs satsning. Tidligere har vi haft en reggaefestival i Silkeborg, men slet ikke i en skala som denne. Der findes tilsvarende arrangementer i Tyskland, og i Sverige har der været flere af slagsen, men med en ny generation af danske reggaeartister siden Bikstok Røgsystem og Natasja i det seneste årti giver det mening, at der nu også satses i Danmark.

5) The Skatalites kommer!!! Der er godt nok kun et enkelt af de ti originale medlemmer tilbage af det legendariske orkester – resten er døde – men bare at opleve den 77-årige saxofonist Lester Sterling vil være en rørende oplevelse i sig selv. Derudover vil der givetvis blive skanket til den store potmedalje til ’Guns of Navarone’ og de andre ska-klassikere fra et band, der rykkede Jamaica-musikken i både 50’erne og 60’erne.

Læs også blogbroder Niels Fez’ nekrolog over Skatalites-medlemmet Lloyd Brevett, der døde i fjor.

6) AlBorosie spiller. Den 36-årige italiener flyttede som 23-årig til Jamaica og er efter nogle hårde år kommet ud som en vinder. I 2011 vandt han f.eks. den prestigefulde engelske MOBO Award som bedste reggae-artist ved den årlige prisuddeling for sort musik. En ’Borosie’ er vist nok jamaicansk for en bøsserøv eller idiot, som Alberto D’Ascola blev kaldt i begyndelsen. Det navn tog rastafarien til sig og vendte til noget positivt med sin fine, traditionelle reggae.

http://www.youtube.com/watch?v=D_OkOw5wipQ

7) Sister Carol er på plakaten. Der er ikke voldsomt mange kvinder på plakaten, men den 54-årige Carol Theresa East hører til de mere interessante, hvis eget label hedder Black Cinderella efter et af sine øgenavne. Hun har flere gange optrådt i Jonathan Demme-film, som bl.a. ’Something Wild’ fra 1986, hvor hun giver en spøjs version af ’Wild Thing’:

8) Det er chancen for at stifte bekendtskab med en masse andre kunstnere (i alt mere end 60), som sjældent eller aldrig tidligere har gæstet landet. Lyt blot til nedenstående:

Engelske Bush Chemists er dannet af en fyr, som man muligvis har købt nogle reggaeskiver af på Camden Market i 90’erne …:

http://www.youtube.com/watch?v=5wDKC_-PwQE

Den bevidste engelske veteran Speng Bond (der også har lavet James Bond-covers):

Det jamaicanske stjerneskud Kabaka Pyramid, der både hylder de afrikanske rødder og blander en moderne amerikansk tilgang ind i sin rastafari-reggae.

Hollandske King Shiloh Sound System. ’Get a passport. Hop on a plane to Amsterdam. Get stoned. Listen to Shiloh sound system. Go home.’, som en kommentar til nedenstående video lyder:

Mr. Vegas er både slick og smooth – perfekt til at se ham charme pigerne i dansk solskin:

http://www.youtube.com/watch?v=IPJAOWMRnpI

Jamaicanske Junior Kelly, der genbruger baslinjen til ’Stir it Up’ på sit hit ’Love So Nice’:

Groundation spiller også. Moderne, amerikansk, jazzet, fint:

http://www.youtube.com/watch?v=oMQ43S_ryco

God fest!

About the author