Judas Priest ændrede looket for hård rock, og læder og nitter er stadig sagen for Rob Halford og co. Vor modemedarbejder anmelder falset-sangerens otte (!) looks på Copenhell.
Det var IKKE Rob Halford, der fandt på, at Judas Preist skulle være et læder- og nitter-band. Æren tilfalder guitaristen K.K. Downing, som i den sidste del af 1970’erne var træt af, at bands så så kedelige ud.
Han var vild med bands, der havde et samlet, koordineret look. Som en bande, noget folk kunne blive lidt bange for. På en god måde.
”Så vi begyndte at designe vores eget look med læder og nitter i koordinerede farver (læs; sort). Det gav os styrke, når vi stod sammen og ventede på, at scenetæppet gik op”.
K.K. var første mand hos skomageren Andy’s i det vestlige London, hvor han fik lavet læderstøvler. Så købte han en lædervest, men var stadig i satinbukser på scenen (det var 70’erne).
Det næste skridt var en choker (et halsbånd) i læder med nitter, og det så sejt ud. Derefter nitter på skuldrene af vesten, og da der kom flere penge på kontoen, gik det amok i læder og nitter.
”Rob og jeg tog hen til Mr. S. Det var et sted, hvor mange homoseksuelle mænd købte tøj. Vi kom til at se virkeligt seje ud”.
Rob Halford supplerer:
”Når jeg bliver bidt af en idé, går jeg all-in. Jeg begyndte at besøge sexbutikker i London for at finde ting til bandet. I dag siger folk ‘Åh, det var så tydeligt, at du var homoseksuel, fordi du klædte dig i læder’. Det er faktisk provokerende. Der var aldrig en sammenhæng. Det var en måde at komme til at se sej ud. Ja, der findes en subkultur af mænd, der kan lide læder. Men jeg overvejede aldrig, at det skulle være en hentydning til mig på den måde”.
Metal for øjnene
Citaterne stammer fra årets foreløbig mest underholdende musikbog, Denim And Leather, der handler om ”The Rise and Fall of British Heavy Metal”.
Journalisten Michael Hann har interviewet langt de fleste involverede i NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) – og bogen er fuld af røverhistorier fra Def Leppard, Venom, Saxon, Witchfynde, Tygers of Pan Tang og mange flere. Selv Lars Ulrich er med. Fordi han er fan.
Judas Priest får opmærksomhed i bogen ikke bare for deres musik, som var mere sammenbidt og ’metal’ end ellers hørt, men også for at have skabt et image, der rykkede ved, hvordan hårdt rockende bands ser ud.
”Heavy Metal havde brug for at være mere end bare et navn. Det havde brug for en ting, der gjorde musikken genkendelig”, siger K.K. Downing. Guitaristen spiller ikke længere med bandet, men looket består.
De otte looks
Torsdag på Copenhell fremviste Rob Halford sin aktuelle metal-garderobe, og der var virkelig noget at komme efter.
Mens andre bands på festivalen trasker ind på scenen i T-shirt og jeans, nåede Rob Halford gennem otte unikke outfits i løbet af koncertens 70 minutter. Han er måske ikke længere den mest adrætte, men den 70-årige metalgud skinner stadig gyldent som dressmand.
Look 1
Rob Halford åbner hårdt i læderjakke, der når ned over ballerne. Den er besat med lange rækker af gyldne og sølvfarvede nitter. Frynserne på undersiden af ærmerne er lange og ligner gylden lametta.
Han ser ud som en metal-nisse med skaldet isse og et stort fuldskæg, der er fyldigt og gråt. I næsen sidder en gylden ring, og øjnene er gemt bag runde, helt sorte solbriller i gyldent stel.
Læderjakken har guldbesætninger på siderne. Hans sorte handsker er besat med nitter. Han holder ofte om mikrofonen med begge handskeklædte næver.
Bandets logo går igen i mønstret på jakken, i hans halssmykker og i sceneudsmykningen. Resten af bandet bærer variationer over temaet læder og nitter. Rob ligner fra starten af koncerten en gylden metalgud. Det er et kostume, men det refererer både hans egen og musikkens historie.
5 stjerner
Look 2
Rob forlader scenen utroligt mange gange i løbet af koncerten. Han går ud gennem et tæppe, der ligner indgangen til en garage. Nogle gange for at overlade publikums opmærksomhed til guitaristerne, og ofte kommer han tilbage iført en ny jakke eller vest.
Look 2 er selvfølgelig i læder, men mere traditionelt end shownummeret fra åbningen. Nu er han i en form for battlevest trukket uden på en trøje i blødt, sort skind. Vesten er sort, nittebesat og med sølvfarvet JP- logo på ryggen. Der er spænder i siderne.
Denim og læder er som udgangspunkt et prunkløst look. Det er tøj for bikere, arbejdere, unge i 70erne. Det kunne være fans at heavy rock eller fodboldfans. Storbritannien var et slidt og beskidt sted dengang.
Rob Halford er med sine specialsyede kostumer med til at vise, hvor han kommer fra (The Black Country, det industrielle Midtengland), og samtidig er han en fjern stjerne. Det er som wrestling. Meget ægte og helt igennem lir.
4 stjerner

Look 3
Endnu en vest kommer på. Nu begynder det at dufte af skrædderi på den vindblæste plads for Helviti-scenen. Vesten er skåret som en halvlang blazer i blødt skind drysset tilpas med sølvnitter.
Ryggen er helt besat af nitter. Vinden får vestens skøder til at blæse til siden og afslører et smukt lilla for. Hænderne er stadig pakket ind i handsker.
Dette look er underspillet og stadig sejt.
6 stjerner
Look 4
En vest mere i bikersnit, nu med store nitter langs begge sider af reverset.
Der er flere lynlåse og nyt logo på ryggen.
Ligner et tegn af en art, formentligt noget fra et album-cover.
4 stjerner
Look 5
Som 4. Bare med endnu flere nitter og mange flere lynlåse. Også nitter på skuldrene.
Ryggen er et rygmærke med de passende ord skrevet i rødt: Heavy Metal.
Judas Priest var vel de første til at omtale musikken som metal, modsat 1970’ernes heavy rock. De dannede skole på mange måder.
Når det handler om looket, har Rob Halford mange børn. Lad mig blot nævne grupperne fra det norske black metal-miljø. Der er ingen tvivl om, hvem der er stamfader til f.eks. Mayhems ekstreme nitte-fetich. De er også glade for falset-sang, Robs andet kendetegn.
4 stjerner

Look 6
Så bliver der skiftet til en jakke, der ville passe fint til en discofest. Jakken er skinnende i sølv.
Nærbilleder på storskærmen afslører, at den er som en udfoldet discokugle, bare med nitter i stedet for spejle.
Jakken har blazer-længde, og der sidder spænder som pynt i siderne.
5 stjerner
Look 7
Motorcyklen kommer på scenen. Som altid – det er Robs tredje kendetegn. Han går hele vejen ind i læderland med læderkasket og endnu en flot læderjakke. Den virker tung og er massivt nitte-pyntet.
Nyt rygmærke i rødt og hvidt med noget, der ligner en kæde. Der hænger også kæder løst fra jakkens sider.
Han sidder på kværnen med mikrofonen i den ene hånd. Den anden dasker med en slags fluesmækker med sølvhoved. Det kan være mere grej fra sexshoppen.
4 stjerner

Look 8
Sidste omgang på Rob Halfords catwalk er en kombination af ting, vi har set tidligere i showet og en ny vest, som bygger bro til publikum.
Han har taget discojakken på igen, og over den bærer han nu en denimvest med stofmærker og det hele. Som mange gør på festivalen. Robs udgave er bare gulvlang og minder også om de denim-veste, som tyske fodboldfans bærer. På tysk hedder sådan en ’eine Kutte’.
Modeshowet slutter til lyden af en skarp et-to-kombination i form af ’Breakin’ The Law’ og ’Living After Midnight’. Begge fra albummet British Steel, der udkom i 1980 på et tidspunkt, hvor Judas Priest fandt en ny retning, og Rob Halford fandt det look, han stadig bærer bedre end de fleste.
5 stjerner
Hvis du vil vide mere om Rob Halfords look, læder, nitter og Judas Priest:
1) Rob Halford: Confess, selvbiografi, 2020.
2) Michael Hann: Denim and Leather, om NWOBHM, 2022
3) Stil møder Rob Halford, podcast, Sveriges Radio. Meget snak om læder, 2015.
4) ’Heavy Metal Parking Lot’, kortfilm om fans på parkeringspladsen uden for en Judas Priest-koncert i 1986. Et sjovt og skarpt snapskud af en kultur.