Et Distortion-møde med Daft Punks tyske inspiration

Det er svært ikke at holde af Distortion, når solen skinner, bajerne vendes, folk danser, og musikken buldrer sådan en torsdag på Vesterbro.

Fra sjov pædagog-reggae på Børnedistortion over Kenneth Bagers lækkert tilbagelænede Ibiza-groove, støjende trap-bombardementer, de sædvanlige skizofrene oplevelser med samtidig lyd fra tre-fire scener på én gang og ham el-guitaristen oppe på altanen på tredje sal på Sankelmarksgade med Jimi Hendrix-soloerne ud over den jublende forsamling på gaden efter lukketid – til Ukendt Kunstners urban-hits ved Disco Wax/Sound Of Copenhagen-arrangementet. Og folk tager imod det hele.

Gadefestivalen med mottoet ’A Celebration of Copenhagen Nightlife’ har de senere år fået masser af international opmærksomhed, og den opmærksomhed gælder helt ned på gadeplan, hvor man f.eks. kan støde ind i en dansende tysk dj med en vis legende-status, som jeg har gjort de seneste par år.

Nu 40-årige DJ Tonka med det borgerlige navn Thomas-René Gerlach tager turen til København hver juni med en flok venner for at feste løs på gader og klubber – og tage et eventuelt spontan-job, hvis det skulle dukke op. I år er han blevet føjet til programmet til Danish DJ Awards, og her kan man f.eks. se ham spille back-to-back med Kenneth Bager til sidste års Distortion på Nørrebro:

Selvom du måske ikke umiddelbart ved, hvem han er, så har du hørt hans navn, hvis du har spillet debutalbummet med Daft Punk. Tonka http://www.beatport.com/artist/dj-tonka/119382 hører nemlig til en af den franske duos inspirationskilder, og på nummeret ’Teachers’, der er en opremsning af 44 kunstnernavne fra George Clinton til Armand van Helden, bliver han nævnt.

Han har aldrig rigtig tænkt så meget over grunden før, for han hang ud med dem, stod på scenen med dem under nogle shows og spillede før dem den type ’cut-up discohouse’, de selv er inspireret af, så det var vel meget naturligt. Men for nylig studsede han over en kommentar til et af hans numre på YouTube.

– Reminds me of Daft Punk ’Around the World’ a little bit, havde en bruger skrevet under nummeret ’She Knows You’ fra 1995.

https://www.youtube.com/watch?v=xkUR6dm9x5s

Og først da gik det op for ham, at de på ‘Around the World’ i hvert fald er kraftigt inspirerede af det underliggende riff på ‘She Knows You’. Det ligger i samme toneart, og de har vel nærmest blot flyttet rundt på et par akkorder.

https://www.youtube.com/watch?v=s9MszVE7aR4

Det var da i hvert fald yderligere med til at legitimere, at han røg i selskab med kunstnere som Joey Beltram, Brian Wilson, Dr. Dre, Jeff Mills, Derrick Carter og de andre, som Daft Punk letter på hatten for på ’Teachers’.

DJ Tonka er en stor elsker af gamle, analoge synthesizere, han er pladesamlernørd, og han elsker gammel boogie og disco. Det kan høres på hans funky lyd, der især kendetegnes ved hans synth- og pianorundgange, et godt øre for melodi og så selvfølgelig discohouse-lyden.

Han startede ud i begyndelsen af 90’erne i en duo med bl.a. navnet T’N’I sammen med Ian Pooley, der også senere blev et stort navn. Men det er mest for sine solonumre og remixes, han er blevet kendt.

Her et par af DJ Tonkas bedste numre:

Solodebuten ’Flashback’ fra 1995:

’Phun-ky’ fra 1995, der bl.a. var med på Fatboy Slims ’On the Floor at the Boutique’-compilering.

’Old Skool’ fra 1996, der bl.a. også blev signet til danske Happy One:

’Feel’ fra 1995:

Tonka er stadig fuldt aktiv og har bl.a. for nylig udsendt dette nummer, ’We Don’t Play’:

Og mens vi venter på at høre hans remix af Lana Del Reys ‘Ride’, herunder nogle af hans karrieres største remix, begyndende med The Moodymans ’The Dancer’

Salt’n’Pepa ’Push It’:

B-52’s ’Love Shack’:

Af de nyere ting er der bl.a. remixet af Ellie Gouldings ’Guns and Horses’:

Og så er der også den danske vinkel, nemlig hans remix af Medinas ’Forever’ fra 2012:

https://www.youtube.com/watch?v=fgmDA-gpLE8

Der er i øvrigt yderligere en dansk krølle på halen på historien, for da Laidback Luke senere gentog Daft Punks inspirations-anerkendelse ved at lave sin egen version af ’Teachers’, bliver Daft Punk selvfølgelig nævnt – men det gør Trentemøller også.

 

About the author

Skriv et svar