Det bedste fra Glastonbury – 25 stærke øjeblikke fra årets festival

Varm op til årets Roskilde Festival med nogle af de bedste sange fra den gigantiske engelske Glastonbury Festival, der blev afviklet i den netop overståede weekend med fuld dækning fra BBC’s kameraer og mikrofoner.

Man kan se en masse på BBC’s egen player, men man kan også finde klip på YouTube. Det gør det let at tjekke formen på nogle af de artister, der tager turen over Nordsøen i denne uge. Og ærgre sig over, at en masse af dem ikke spiller i Roskilde.

Og så er klippene fra BBC jo bare en brøkdel af det, der foregår på Glastonbury. Det er simpelthen et rent musikorgie med et hav af mindre scener, der byder på en koncerter, de fleste festivaler i Danmark kan kigge misundeligt efter.

Vi har kigget en masse af klippene igennem og valgt nogle af de bedste her:

 

Turnstile ’Blackout’

Det er sent om aftenen, det er på Pavilion på onsdag, og Turnstile er gode. Så mon ikke, det går temmelig meget bunkers, når de her hardcore punks fra Baltimore tidligt i sættet sender den her afsted.

Squid ‘Narrator’

Ikke for folk, der får dårlige nerver af at se, om trommeslageren både kan holde takten og synge. Det kan Ollie Judge. Et af de bedste postpunk-bands derude. Det bliver en fest. Og skørt og vildt.

Idles ’Crawl’

Allerede nu har jeg lyst til at løbe rundt i cirkler med høje knæløftninger og råbe vredt og kærligt.

Little Simz ’Point and Kill’

På Glastonbury fik Little Simz besøg af Cleo Sol til ’Selfish’ og ’Woman’, men Cleo Sol er desværre ikke på Roskilde-plakaten, så hende kommer vi nok til at undvære. Men uanset hvad er Little Simz fremragende, og den her swinger bare, og forhåbentlig har Roskilde-publikummet lært teksten.

Phoebe Bridgers ’I know the End’

Vildt nok. Det er sgu livemusik, det her. Som den er skabt på pladen, altså. Og vi ved det jo godt – ”the end is near”. Her med Arlo Parks med på vokal. De spiller ikke samme dag på Roskilde, men man kan da håbe, at Arlo Parks dukker op en dag tidligere.

Fontaines D.C. ’I Love You’

Den her fik et los i røven på Glastonbury, og det gør den blot mere intens. Og dermed passer den jo godt til resten af det sæt, irerne kommer til at vælte Avalon med på åbningsdagen.

TLC ’Waterfalls’

Det bliver ren hitparade fra TLC uden L. Og nok svært at blive i decideret dårligt humør af sange som ’No Scrubs’, ’Creep’, ’Silly Ho’ og ’Unpretty’. Og naturligvis går man ikke derfra uden at synge videre på ”Don’t go chasing waterfalls …”

Robert Plant & Alison Krauss ’When the Levee Breaks’

Pænt vild (som i anderledes) version af den gamle bluessang om Mississippi-oversvømmelserne i 1927, som Led Zeppelin lavede helt anderledes. Jeg tænker, det her bliver en god musikkoncert. For dem, der har tålmodighed til den slags umoderne pis.

Amyl & the Sniffers ‘Knifey’

Amy Taylor og co. er simpelthen noget af det bedste punkrock derude netop nu. De har den totalt. Det er sjovt, svedigt, heftigt. Og så er der sange som den her om som kvinde ikke at turde gå hjem gennem parken uden sin ’knifey’.

All I ever wanted was to walk by the park
All I ever wanted was to walk by the river, see the stars
Please, stop fucking me up
Out comes the night, out comes my knifey
This is how I get home nicely
I turn around and backtrack
Because I ain’t that tough
But you still fuck me up

Det er stærke sager. Og en eller anden – få dem til Danmark igen. De er kun blevet bedre og bedre siden besøgene i 18 og 19. Og nøj, hvor ville det have været en stærk rockkoncert på Pavilion eller Avalon.

Olivia Rodrigo ’Fuck You’

Et andet stærkt øjeblik fra Glastonbury. 19-årige Olivia Rodrigo sender sammen med Lily Allen på dennes ’Fuck You’ en fuckfinger afsted til USA’s højesteret, der dagen forinden har begrænset abortlovgivningen. Stærkere signal end sang, dog …

Kendrick Lamar ’Humble’ og ‘Savior’

Han burde jo have været der, suk … Han var på plakaten i 20, men i stedet må folk herhjemme tage i Royal Arena og se ham i oktober. De her to sange er eddermame stærke. Og naturligvis en protest mod højesteretsdommerne og deres abort-afgørelse.

Roisin Murphy ’Incapable’

Åh, hvor gad jeg godt se Roisin Murphy igen. Hendes mange kostumer, hendes dans, hendes ro til at blive i groovet og ikke hele tiden skulle videre. Kæmpe festgaranti!

Nubya Garcia ’Source’

Det er jazz, det swinger, og det er en af de nyere jazzsange, som vækker glæde hos andre end jazzlyttere. Hele den scene savnes generelt på Roskilde. Lyt selv:

Black Midi ’John L’

Og hvis man skulle have lyst til at se mere af den slags – bare meget vildere, så er der altid Black Midi. Som lige smider Pink og Lenny Kravitz ind i mixet mod slutningen. Det er fandme sjov musik!

Herbie Hancock ’Cantaloupe Island’

Hold nu kæft, hvor er det godt. Desværre ingen Roskilde, nej. MEN HAN SPILLER PÅ JAZZFESTIVALEN PÅ LØRDAG!!

Lorde ’Stoned at the Nail Salon’

Sidste års ‘Solar Power’ er ikke blevet noget stort hit for Lorde – jeg synes, det er en glimrende plade. Den lyder pissegodt, og hun er stadig helt sig selv. Og den her sang leverer hun decideret fremragende – også flankeret af Arlo Parks og Clairo, naturligvis.

Crowded House ’Don’t Dream It’s Over’

Og nu vi er ved New Zealand og store sange. Den her kan simpelthen ikke pilles ned. Det er sgu lidt stort at se.

Paul McCartney ’I’ve Got a Feeling’

Stort er det også at se 80-årige Macca bare blive ved og ved, selvom han har rundet de 80. Og bruge sådan noget nymodens teknologi til at hive John Lennon med på scenen. Søg selv videre efter videoerne med Dave Grohl og Bruce Springsteen.

Bicep ’Meli II’

De spillede Roskilde i 17, og de var på plakaten i 20. I år er de desværre ikke på. Ærgerligt, for den nordirske duo er kun blevet bedre og bedre. Sidste års ’Isles’-album er fremragende. Lyt bare til den her væg af lyd og forestil dig at danse rundt en sen aften på Roskilde:

Confidence Man ’Holiday’

Se det her og lyt til debutalbummet ’Confident Music for Confident People’ fra disse gale, festglade australiere (findes der egentlig andre typer australiere??) og sig, at det ikke ville være topfedt på Apollo en tidlig solskinsaften. Det er svært at overbevise sig selv om, ik’?

Sleaford Mods ‘Mork’n’Mindy’

Det er simpelthen umuligt for mig at se på Sleaford Mods uden at grine, og jeg stod med et stort smil på under hele koncerten i Vega tidligere på året. Især nu, hvor Andrew danser ren Bez-style. Og hvis der er en duo, der giver mening, er det Sleaford Mods og Billy Nomates. Skønne typer.

AJ Tracey ’Ladbroke Grove’

Spøjst. En helt anden version end den UK Garage-inspirerede studieversion. Her får den et ordentligt skud rock med liveband. Og ’Ladbroke Grove’ giver jo nogen af os associationer til The Clash, så det passer jo fint. Kæmpe hit i UK, og publikum synger eddermame også godt med.

The Jesus & Mary Chain ’Just Like honey’

Jo, det er såmænd Phoebe Bridgers, der lige dukker op og lægger backing på en klassiker. Alt for umoderne til Roskilde. Tænker ofte, at jeg virkelig ikke behøver se Jesus and Mary Chain igen – men hver gang, jeg så alligevel gør det, er det fremragende.

Wet Leg ’Chaise Longue’

Nu blev det Syd For Solen, der løb med Wet Legs danske debutkoncert, men de skal så sandelig være velkomne på dansk jord igen. Det skal nemlig være alle forundt at se Wet Leg og høre ’Chaise Longue’ live, for det er bare sjovt. Og kig på dem – de tør næsten ikke kigge på hinanden, for så ved de, at de næppe vil kunne undgå at skraldgrine. Skønt band.

Dry Cleaning ’Scratchcard Lanyard’

Det er bare en fantastisk postpunksang – som naturligvis også stod stærkt, da Dry Cleaning i foråret besøgte Loppen. De skal være velkomne til at vende tilbage.

 

Post punken taler og har det virkelig godt

 

About the author