My Oklahoma Home Has Blown Away! – 11 sange om USA’s stærkeste stat

423357

At forsøge at finde de bedste countrysange om Oklahoma, er som at finde de bedste countrysange om kærlighed, whisky eller sure kællinger ved navn Mary – det er en tilsyneladende uudtømmelig brønd, en liste af sange, der er omtrent så lang som Route 66, der indtil midten af 80’erne skar direkte igennem staten nordøst for Texas. Og lige som Texas og Tennessee, har Oklahoma sin helt egen stolte musiktradition. Der er 1920’ernes folk-ballader om de Depressions-ramte bønder, der flygtede mod vest, så langt væk fra statens sandstorme som muligt, der er Bob Wills Western Swing-lyd – country med sus i skørterne, og de seneste 20 års Red Dirt country, som staten deler med Texas.

Oklahoma har sågar sine officielle folk- og countrysange, såvel som deres egen officielle rocksang (Flaming Lips’ “Do You Realize”, naturligvis), lige som listen af musikere fra Oklahoma tæller navne som J.J Cale, Bob Wills, Woody Guthrie, John Fullbright, Toby Keith, Wanda Jackson, Tom Paxton, Blake Shelton og en helvedes masse andre.

Men Oklahoma er også andet end country og folk. Staten ligger pladask lige midt i den såkaldte Tornado Alley, et område, der strækker sig fra det nordlige Texas i syd til det sydlige South Dakota i nord. Og ingen stat er lige så plaget af tornadoer som Oklahoma. Mandag aften gik det ud over byen Moore, der mere eller mindre blev jævnet med jorden. Men musikken, den kan ingen jævne med jorden, så derfor har jeg samlet en håndfuld sange om Oklahoma. Der er heldigvis mange flere, hvor de kommer fra.

Måske kommer der også en liste med de bedste sange om tornadoer, men indtil videre … too soon, du ved.

 

Bruce Springsteen – My Oklahoma Home

Jim Reeves – Oklahoma Hills

Cross Canadian Ragweed – Boys From Oklahoma

Merle Haggard – Okie From Muskogee

http://youtu.be/-iYY2FQHFwE

Gene Pitney – 24 Hours From Tulsa

Billy Joe Shaver & Waylon Jennings – Oklahoma Wind

 

Bob Wills – Good Old Oklahoma

Jason Boland – If I Ever Get Back To Oklahoma

JJ Cale – If You’re Ever In Oklahoma

http://youtu.be/JCk20puuFKc

Miranda Lambert – Oklahoma Sky

Waylon Jennings – Oklahoma Sunshine

 

About the author