Sådan fejrer man Record Store Day

Lørdag var pladebutikkernes dag. Og nogle pladeselskabers. Og nogle artisters, mange pladekøberes og desværre ikke mindst også en masse krejleres.

Record Store Day.

Den syvende udgave af den årlige dag, der blev skabt for at sætte fokus på, hvad en pladebutik kan gøre for én. Det bør nemlig udover indkøbselementet også være en oplevelse at gå i en pladebutik, hvor man kan blive inspireret og møde andre mennesker.

Per Vers med Route 66-ejer Martin inden minikoncert og salg af eksklusiv 12"-single.
Per Vers med Route 66-ejer Martin inden minikoncert og salg af eksklusiv 12″-single.

Herhjemme var der flere gode eksempler på, at pladebutikkerne skabte en oplevelse for kunderne.

Tim Christensen tog på rundtur fra Aarhus over Odense til København, hvor han indenfor syv timer spillede tre minikoncerter i tre forskellige pladebutikker for at promovere genudgivelsen af sine første to soloplader.

Steffen Westmark fra Blue Van var også ude for at spille, og Per Vers dukkede op i Route 66 med 100 vinyler og gav et par numre.

Rapperen gav et par numre live i butikken med sin egen limiterede 12”single af ’Dum’ som underlægning. Den er kun blevet trykt i 100 eksemplarer, hvert cover er unikt, og Per Vers signerede efterfølgende hvert enkelt innersleeve.

Faktisk stod vi i et stykke tid og ventede på, at coveret skulle nå frem – så frisk var det. Mit eksemplar af pldem ligger stadig ved siden af grammofonen og dufter af spraymaling.

Hvert af de 100 covers viser et udsnit af et større maleri, og sat sammen danner de så det samme billede, der er på bagsiden af coveret. Lækkert! Og nummeret er i øvrigt også fedt …

Sådan tager Per Vers 'Dum' sig ud med signeret innersleeve. Hvert af de 100 unikke covers udgør at udsnit af billedet af Per Vers selv på bagsiden af coveret.
Sådan tager Per Vers ‘Dum’ sig ud med signeret innersleeve. Hvert af de 100 unikke covers udgør at udsnit af billedet af Per Vers selv på bagsiden af coveret.

Men det kan gøres endnu mere originalt. Bare se på Jack White, sidste års officielle Record Store Day-ambassadør.

Den vinylglade rockmusiker er altid mand for en spektakulær måde at udgive plader på, og i år havde han og teamet fra Third Man Records sat sig for at slå en uofficiel verdensrekord for hurtigste pladeudgivelse – fra indspilning til salg.

Jack White gav derfor om morgenen i det spillested, der er i forbindelse med hans pladeselskab og butik Third Man Records i Nashville, en minikoncert, hvorfra to numre blev indspillet på en acetat-plade, fragtet til et vinyltrykkeri i byen, fremstillet og bragt tilbage til gæsterne ved butikken. En 7″-single komplet med en A-side, en B-side, cover og hele lortet. Af Jack White selv, som man kan se i denne fantastiske video, der sammenfatter hele processen.

Coveret er lavet ud fra et foto taget til koncerten, og der gik lige under fire timer, før Jack White kunne sælge de første tre eksemplarer til de heldige kunder, der stod forrest i køen. På selskabets hjemmeside kunne man følge tiden på et stopur, der blev sat i gang, da første nummer blev indspillet.

De folk, der havde været så heldige at få billet til koncerten, fik automatisk en pose udleveret i butikken og behøvede ikke at stå i kø for at købe pladen, der blev trykt i ’det nødvendige’ antal, så alle fremmødte kunne købe et eksemplar. Og så bliver live-singlen ikke trykt igen.

Der findes i forvejen mange dyre Jack White-relaterede samlerobjekter, og denne plade med numrene ’Lazaretto’ fra den kommende plade med samme titel og b-siden ’The Power of My Love’ (en Elvis Presley-cover) er allerede en bekostelig ting at få fat i. Det dyreste eksemplar er indtil videre blevet solgt for 650 $ på eBay, men typisk går de for 300-350 $ lige nu. Nummeret kan i øvrigt høres her:

https://www.youtube.com/watch?v=cYF0LtfUvJs

Og så kan man spørge sig selv – hvorfor sælge så speciel en plade? En plade, man netop har fået en oplevelse og en god fortælling ud af. ’I was there …’

Jo, det er jo her, det ubehagelige krejler-element i forbindelse med Record Store Day  kommer ind.

En masse mennesker – og visse pladebutikker! – køber ind af de mange specielle udgivelser denne dag med det ene formål at sælge dem videre til skyhøje priser til de mange fans og samlere, der er villige til at betale for at få pladerne i deres samling. Indenfor et døgn efter Record Store Day havde mere end 25.000 RSD-plader været sat til salg på eBay.

Og det er sådan set ikke meningen med Record Store Day.

Se en liste over de dyreste RSD-plader på eBay hos Stereogum her og læs i øvrigt Paul Wellers budskab på sin hjemmeside om, at han ikke vil deltage i Record Store Day i fremtiden på grund af ovennævnte krejler-problematik.

Køen foran Route 66 ti minutter i ni lørdag morgen.
Køen foran Route 66 ti minutter i ni lørdag morgen.

 

Travlhed i Route 66 efter åbning kl. 9 lørdag morgen.
Travlhed i Route 66 efter åbning kl. 9 lørdag morgen.
Per Vers rapper i butikken.
Per Vers rapper i butikken.
Per Vers signerer sine 12"-EP'er. Undertegnede stod godt placeret og fik den første af de blot 100 eksemplarer ...
Per Vers signerer sine 12″-EP’er. Undertegnede stod godt placeret og fik den første af de blot 100 eksemplarer …
Menuen stod på slik, øl og vinyl ...
Menuen stod på slik, øl og vinyl …

 

About the author