Record Store Day er stadig fed – men også pisseirriterende!

– Den er desværre udsolgt!

– Der går mindst en måned, før vi har den igen.

– Vi kan godt reservere den til dig, men lige nu har vi den ikke.

– Ja, den er udkommet, men vi har ikke fået den endnu.

Sådan har det ofte lydt den seneste måneds tid i københavnske pladebutikker – og pladebutikker verden over, faktisk – når folk har spurgt efter en stribe nye vinyludgivelser.

Især nogle gode og populære af slagsen, som de nye album fra Beck, St. Vincent og War On Drugs, er helt umulige at få fat på lige pt. Grunden er enkel – Record Store Day.

Det, der skulle være en hyldestdag for pladebutikker og vinylplader, har fået en uheldig sideeffekt efter seks års succes og konstant fremgang med øget omtale og salg. Der kommer nemlig nu så mange udgivelser på den årlige Record Store Day den tredje weekend i april, at de gennem en længere periode lægger beslag på produktionen på de tilbageværende vinyltrykkerier rundt omkring i verden. RSD14 stor

Derfor er der stadig kun kommet et førsteoplag af f.eks. Beck og St. Vincent, mens ordren om næste tryk ligger i køen og først kan effektueres, når Record Store Day-pladerne er kørt igennem systemet.

Og derfor ligger der – $!&§#! – hverken Beck, War On Drugs eller St. Vincent på grammofonen herhjemme. Hvilket er pisseirriterende, da det jo er nogle fremragende plader.

Den seneste Baby Woodrose-udgivelse nåede jeg at købe, men det er også en af de plader, der er ramt af Record Store Day. Bad Afro ville gerne have sat et 2. oplag i produktion, da efterspørgslen er til det, men det må det lille danske garagerock-pladeselskab vente med.

Og endnu en ting: Listen over plader, der udkommer til Record Store Day, kan ses her – men det er faktisk småt med udgivelser, der er skide spændende.

Record Store Day er stadig en fin dag, og jeg glæder mig naturligvis stadig til 19. april, når der kan forventes fyldte pladebutikker, glade mennesker, lækre vinyler og masser af spændende arrangementer i de danske pladebutikker.

Chuck D fra Public Enemy er årets Record Store Day-ambassadør - den rolle, Jack White havde i fjor.
Chuck D fra Public Enemy er årets Record Store Day-ambassadør – den rolle, Jack White havde i fjor.

Herhjemme glæder jeg mig over, at Tim Christensen genudsender sine to første soloplader, ‘Secrets on Parade’ og ‘Honeyburst’. Han spiller i øvrigt på Record Store Day i både Route 66 i Aarhus om formiddagen, i Moby Disc i Odense efter middag og i Sound Station i København sidst på eftermiddagen på en travl rejsedag for den vinylelskende musiker, og det er den slags små begivenheder, der trods alt er med til at gøre Record Store Day til en dag, jeg ser frem til.

Der er også danske udgivelser fra f.eks. Per Vers og Stella Polaris. Og årets bonus: Svenskerne afholder en særlig Record Store Day Sweden lørdagen efter, den 26. april. Så kan man da lige nå en ekstra vinyldag med et besøg i Folk Å Rock og de andre Malmö-butikker …

Læs i øvrigt lidt om sidste års danske RSD-udgivelser her og om blogholdets yndlings-pladebutikker:

* Lo-Fi Fidelity i Aarhus og transitmusikbutikken

* Orgiet af en pladebutik og butikken, hvor skuespil var nødvendigt

* Butikken uden dårlige plader og Damernes Magasin

About the author

Skriv et svar