26 skøre Jack White-plader

Af Peter Elsnab

De fleste af mine musikvenner ved, at jeg er ret vild med Jack White. Det gælder ikke kun hans musik med White Stripes, The Raconteurs, Dead Weather og nu som soloartist, det gælder også hans iderigdom.

Konstant finder han på nye måder at udgive musik eller lave koncerter. Det sidste kan man bl.a. bevidne i koncertfilmen ’Under the Great White Northern Lights’, der er et godt eksempel på, at man ikke behøver at følge den slagne vej og overlade al turnévirksomhed til sin overskuds-optimerende bookingagent, men selv kan påvirke processen med sine egne ideer.

Jack og Meg White spillede udover de normale koncerter på turneen i Canada f.eks. også på et plejehjem, på en båd, i en bus og i en bowlinghal. De leverede også en ’koncert’, der bestod af en enkelt takt. Det sidste fik publikum til at bede om ’one more note’ i stedet for den sædvanlige ’one more song’, når ekstranumrene skal fremmanes.

Mester i opfindsomhed
Når det kommer til udgivelser, har Jack White udviklet sig til noget af en mester i opfindsomhed – hvilket naturligvis giver god presseomtale for hans egne udgivelser og de øvrige udgivelser på hans pladeselskab Third Man Records. Men det er samtidig et mareridt for en pladesamler som mig selv, der gerne vil eje alle udgivelser med ens yndlingskunstnere.

De fleste af mine White Stripes-singler …

Det kommer jeg ikke til, har jeg for længst erkendt.

Dels udgives de i så limiterede oplag og på så alternative måder, at jeg aldrig kommer i nærheden af dem, og dels er de efterfølgende så dyre at anskaffe sig på eBay, at jeg ikke har råd til dem.

I forbindelse med udgivelsen af det aktuelle soloalbum ’Blunderbuss’ lancerede han flere ting, der kan føjes til listen af både specielle og værdifulde udgivelser med hans stempel.

Han bogstaveligt talt ’slap’ en flexidisc-plade af nummeret ’Freedom at 21’ – han slap den nemlig løs med heliumballoner, og man kunne kun få fat på den plade ved at opsamle den fra en af de store, blå balloner, han sendte pladen i luften med. Eller efterfølgende købe den på eBay, hvor den første af slagsen netop er blevet solgt for mere end 4000 $. Suk!

I forbindelse med sidste lørdags Record Store Day fik han også fremstillet en limiteret 12”-udgave af nummeret ’Sixteen saltines’ – med psykedelisk blå væske inden i den gennemsigtige plade.

Kulørte udgivelser
Third Man Records excellerer generelt i at lave kulørte vinyler, der kan være såkaldte splitcolors eller tricolors. De laves typisk som et limiteret supplement til det normale oplag i sort vinyl. Og de er satme lækre!

Lord Send Me An Angel i tricolor – rød, hvid og sort

Nogle sælges kun fra selskabets egen butik i Nashville, hvilket i sig selv kan give en lyst til at bosætte sig i musikbyen, andre sælges fra hans Third Man Rolling Record Store (se også her) fra specielle ’pop up-butikker’, mens en del af det limiterede også udsendes til tilfældigt udvalgte kunder, der har bestilt den almindelige plade via hjemmesiden. Det er lykkedes mig at få fat i et par stykker, men alligevel går det så stærkt med ’produktudviklingen’, at jeg kommer længere og længere bagud med samlingen for hver måned, der går. Jeg drømmer blot om den dag, jeg har råd til at købe dem alle sammen på eBay …

Jack White arbejder typisk med sin ’DeStijl’-form for layout, hvor tingene holdes i tre farver. Ligesom musikken med White Stripes. Alt er dermed gennemført og gennemlayoutet. Det gælder pladecovers, men det gælder også merchandise som tøj, plakater, figurer, pladekufferter, plademåtter, pins, foto, badges osv.

At White Stripes-pladerne er blevet så værdifulde, har også betydet, at der er opstået et stort marked for falsknerier og bootlegs, hvilket gør det endnu sværere at manøvrere i den i forvejen uvejsomme jungle af udgivelser til os samlernørder.

Herunder er en liste over nogle af de mest sjældne og mest specielle udgivelser fra Jack White og Third Man Records:

26 skøre, sjældne, dyre, kulørte, pudsige Jack White-plader: 

White Stripes:
1) En såkaldt Inchophone med syv tilhørende 3”-singler. Det er en lille plastik-pladespiller, som kun blev solgt i forbindelse med bandets koncerter i 2005/06. Af de syv singler er nummeret ’Top Special’ den mest sjældne og er kun udgivet på dette format.

Inchophone-pladespilleren med tilhørende 3″-plader

2) Derudover er der lavet endnu en 3”-plade af nummeret ’Denial Twist’, som man kun kan erhverve sig, hvis man får den af Jack White personligt.

3) Tilsvarende er der lavet en 7” picture disc af ’Icky Thump’, som man kun kan få ved at få den af Meg White personligt.

4) Bandets anden 7”-single på Italy Records, ’Lafayette Blues’, findes i en stribe forskellige udgaver, hvoraf de første 40 er helt unikke. Lidt rød farve havde nemlig sneget sig ind i den hvide vinyl, så pladen har fået en pink bølge. Derudover er de første 15 med hånddekorerede covers, og Jack White har endvidere lagt forskellige inlays ind i de første 40. De hånddekorerede sælges i dag for op mod 100.000 kr. Se et tidligere blogindlæg her.

5) Mange af pladerne er udgivet i forskellige versioner, hvor f.eks. covers varierer med forskellige fotos fra samme fotosession. En af de mest sjældne af disse er den australske vinyludgave af albummet ’Elephant’, hvor både Jack og Meg White er klædt i hvidt i stedet for som normalt med Meg i hvidt og Jack i sort.

6) Third Man Records udgav i julen 2010 en speciel ’White Stripes vinyl starter merchandise collection’ – indeholdende bl.a. grammofon, hovedtelefoner, en pladekuffert, en single, lavet i 333 eksemplarer og alt sammen i White Stripes-farverne rød, hvid og sort.

Get Behind Me Satan (promo)

7) Albummet ’Get Behind Me Satan’ er aldrig udgivet officielt på vinyl, men det er produceret i 600 (mindst!) eksemplarer med et anderledes sort/hvid-cover end cd’udgaven. Albummet sælges typisk for omkring 2000 kr. på eBay. Albummet er også udgivet på bootlegs på rød eller hvid vinyl – begge sælges typisk for mere end 1000 kr.

8 ) Mindre kendt er ’Aluminium’-albummet, der er orkestrale avantgarde-versioner af White Stripes-numre. Det er lavet af Joby Talbot og Richard Russell og godkendt af Jack White. Artwork til pladen er også lavet af Rob Jones, der står bag en masse af White Stripes-layoutet. Vinyludgaven er lavet i 999 eksemplarer, mens cd’en er udkommet i 3333 nummererede eksemplarer. En 12”-version af titelnummeret med et remix af Four Tet er lavet i 500 eksemplarer.

9) I forbindelse med en koncertrække i Storbritannien i efteråret 2005 forærede bandet efter koncerten en cd til download af nummeret ’Denial Twist’, optaget samme aften, til gæsterne. Ti forskellige versioner af livesinglen med forskellige covers er dermed udgivet i helt ned til 200 eksemplarer.

10) Promo-lp’en ’Live in Las Vegas’ på V2 fra 2003 er lavet i mindre end 100 eksemplarer. Det er en tredobbelt lp, der indeholder 25 numre.

11) Derudover kan man være heldig at finde nogle testpress, hvoraf 10”-udgaven af ’Ball & Biscuit på klar vinyl’ er nærmest mytisk. Den er nemlig aldrig udgivet, og den indeholder en lang ’live i studiet’-version, som ikke findes andre steder. Kun to eksemplarer er tilsyneladende på private hænder, mens resten befinder sig hos enten Jack White eller pladeselskabet XL Recordings. Se YouTube-klip af pladen her.

Jack White:
12) Flexidisc-udgave af ’Freedom at 21’, kun udsendt med heliumballoner. Indeni er der instruktioner om at tage et billede af sig selv med pladen og sende det til Third Man Records, der lægger billederne op på deres hjemmeside. Indtil videre har seks personer gjort dette. Se f.eks. her.

13) Gennemsigtig 12”-udgave af ’Sixteen Saltines’ med psykedelisk blå væske indeni. Den kan efter sigende være svær at afspille, fordi væsken forskyder sig under afspilningen og dermed påvirker hastigheden … På YouTube kan man også se, at nogen har haft problemer med, at væsken siver ud!

14) Der blev samtidig udgivet en ikke-limiteret udgave af pladen med en spilbar ’etching’. Disse plader med en slags radering på den ene side har eksisteret længe, men denne er efter sigende den første af slagsen, der kan afspilles.

Dead Weather
15) En tripledecker 12”-udgave af ’Blue Blood Bones’ – en 12” plade, man skal flække på midten for at kunne høre den 7”-plade, der er lagt indeni.

16) Der er også et hav af testpress, promoer og release-udgivelser, der er sjældne. En af de mest sjældne er ’Hang You from the Heavens’, der blev fremstillet i 150 eksemplarer til Third Man Records’ åbningskoncert, alle hånddekorerede af bandets medlemmer. En af versionerne er bl.a. blevet skudt på med et haglgevær.

17) På ’Sea of Cowards’-albummet er der lavet noget så specielt som en spilbar label med et kort, lille og hemmeligt bonusnummer på hver side. Dvs., at der er riller inde på labellen, som man altså kan afspille.

Sea of Cowards

Third Man Records-diverse
18) Til 2010-udgaven af branchefestivalen South By Southwest blev der fremstillet specielle Texas-sized udgaver af forskellige singler og lp’er. I Texas er alting lidt større, så singlerne var 8”, og lp’erne var 13”.

19) Da selskabet for nylig fyldte tre år, blev der holdt koncert/fest i selskabets lokaler i Nashville, hvor alle gæster fik en særlig lp med alle 56 sange fra den såkaldte Blue Series. Den skal afspilles med 3 omgange per minut mod de sædvanlige 33 .. Den er dermed nærmest umulig at afspille og lyder efter sigende ikke ret godt. Men den er speciel!

20) En særlig ’Halloween – Glow in the Dark’-serie af ni af selskabets singler, kun solgt i en pop-up-butik i London. Hver af de ni singler kun trykt i 100 eksemplarer. Tilsvarende er der lavet en såkaldt ’Bizarro’-serie, solgt fra en pop up-butik i Los Angeles.

21) Kulørte vinyler – tricolors og splitcolors. Alle selskabets plader udgives i flere forskellige, kulørte versioner. Singler typisk i tricolors og typisk i 100-300 eksemplarer, albums i splitcolors og typisk i 300 eksemplarer. Raconteurs-albummet ’Broken Boy Soldiers’ er også udgivet i en særlig kobberfarvet udgave i 300 eksemplarer, Loretta Lynns ’Van Lear Rose’ i blå og Wanda Jacksons ’The Party Ain’t Over’ i pink.

22) Karen Elson-albummet ’The Ghost Who Walks’ blev udsendt i en speciel ’peach’-udgave: Ferskenfarvet – og med ferskenduft!

23) TMR opererer også med en slags abonnements-ordning med plader, man kun kan få ved at være medlem af den såkaldte ’The Vault’, hvor man for 60-70 dollars bliver tilsendt en pakke med typisk et album, en single og en t-shirt eller dvd hvert kvartal. Der har f.eks. været unikke udgivelser med Raconteurs, White Stripes, Jack White, Dead Weather, Wanda Jackson, The Greenhornes – bl.a. en monoversion af White Stripes-albummet ’Icky Thump’, to liveplader med både The Raconteurs og White Stripes.

24) Third Man Records udgiver en særlig ’Live at Third Man Records’-serie med koncerter indspillet på selskabets eget spillested. Så forskellige kunstnere som Tom Jones, White Denim og Conan O’Brien har udgivet liveplader på TMR. Alle udgivelserne findes i en særlig splitcolor, der kun findes i 300 eksemplarer.

25) Selskabet har også lavet iPhone-omslag i selskabets farver. De er specielle, fordi de er lavet af vinyl, som teoretisk set kan afspilles …

Øvrige:
26) Før White Stripes var Jack White med i bandet The Upholsterers sammen med sin møbelpolstrer-kollega Brian Muldoon. Singlen ’Makers of High Grade Suites’ er en af de mest sjældne Jack White-udgivelser og er udkommet med diverse inlays på Detroit-selskabet Sympathy For The Record Industry, der også udgav de første White Stripes-album. Flere af Third Man Upholsterys kunder vil – hvis de splitter deres sofa ad – kunne finde små budskaber eller digte skrevet på træværket af Jack White på samme måde, som Jack Whites vinylplader ofte har en spøjs lille sætning skrevet i ’runout’en’ på vinylen – området mellem de spilbare riller og labelen i midten – hvor matrixnumrene er graveret.

Øvrige single-sjældenheder med White Stripes:
* Af de øvrige White Stripes-singler kan man fremhæve ep’en ’Party of Special Things To Do’ fra Sub Pop’s Singles Club, der udkom i 2000 i 1300 eksemplarer. Den indeholder covernumre af Captain Beefheart og udkom på rød og hvis vinyl. Andre sjældne singler er
* Debuten ’Let’s Shake Hands’ på Italy, førsteoplaget på rød vinyl er trykt i enten 500 eller 1000 eksemplarer.
* ’Hand Springs’ fra flipper-fanzinet Multiball,
* ’It Takes Two, Baby’ fra en compilation-ep fra Sympathy For The Record Industry.
* ’Lord, Send Me An Angel’ fra Pacific Rim-turneen i 2000
* Compilation-ep’en ’Surprise Package vol. 2, der indeholder ’Candy Cane Children’
* ’Red Death at 6:14’ – udgivet med musikmagasinet Mojo.
* På cd er ’We’re Going To Be Friends’-promoen efter sigende blot lavet i 100 eksemplarer og er således særdeles sjælden.

Jeg har tidligere blogget om et Jack White-interview om vinylplader her.

About the author