BBC-året 2013: Årets gode og årets elendige idé

De ting, der så godt ud på papiret, de ting der rent faktisk blev gode i udførslen – og et par af de ting, der var dømt til aldrig nogensinde at kunne komme til at fungere.

Anders K. Sørensen
God idé: Vanguard Festivalen

At afholde en city-festival i København med mulighed for efterfest på Frederiksbergs traditionsrige værtshuse – og et morgenbad i privaten. Håber at Vanguard er kommet for at blive.

Elendig idé: The Last Ship

Stings musical om sin far og skibsværftet i Newcastle var udtryk for en selvhøjtidelig, selvovervurderende og forskruet nostalgi. Resultatet blev arkaisk og kedeligt i tredje potens. Endnu en dødssyg idé fra en kunstner, der langsomt men sikkert forsvinder op i sin egen røv.

Nikolaj Steen Møller
God idé: omgående musik

Det var noget nær fysisk umuligt ikke at være fuldstændig udmattet af Lady Gagas Artpop-album, da det endelig kom efter absolutte evigheder i Development Hell. Men det var jo en skovtur på en sommerdag i sammenligning med f.eks. Azaelia Banks’ forsøg på at lave et album. For to år siden hoppede man rundt til ‘212’. Den var så den efterhånden ikke specielt dugfriske første single på albummet, der er ude … næste måned. Formentlig.  Evigt fantastiske Beyoncé udstillede effektivt den slags håbløse processer ved at lade den første forhåndsannoncering af sit nye album være “Hør lige … det er faktisk allerede udkommet”. Mere af det.

Dårlig idé: Suedes timing

Jeg ved ikke helt, hvad der er værst: Når folk foran står og filmer i evigheder til koncerter, eller når bands ikke kan være i sig selv over selv et enkelt foto taget til koncerter.

Frelst

Derfor bliver det stakkels gamle Suede. Trods alt var den værste idé nok, at bandet der – trods alt det gode der er at sige om dem – har bygget en god del af deres eksistens på idéer, David Bowie har fået, valgte at annoncere netop 7. januar, at de var tilbage efter ti års pause. Derfor.

Danni Travn
Elendig idé: Arcade Fires kampagne

Mange har nok oplevet at stå til en koncert, hvor kunstneren dræber stemningen ved at plapre i det uendelige. På et tidspunkt er der gerne en publikummer, som råber ’shut up and play!’ Jeg fik samme behov for at skrige, efterhånden som Arcade Fire druknede forventningens glæde til deres nye album i gak og løjer. Isoleret set var der masser af gode idéer i hele lanceringen. At slippe releasedatoen i et tweet til en tilfældig fan, at lave en ny interaktiv video og så videre. Der var bare for meget. Alt, alt for meget.

Som fan skulle man hugge sig gennem en jungle af staffage, før man nåede frem til musikken. Så kom den mageløse single ’Reflektor’, og et kort øjeblik handlede det om musik igen. Men derfra og til albummet landede blev der igen presset nyt fidusmageri ind designet til at holde aktiviteten oppe på sociale medier. Da albummet kom, var jeg så overfodret, at jeg måtte vente to måneder, før jeg kunne lytte til det. Til gengæld lærte jeg noget til fremtiden: Ignorer cirkussets ankomstparade; hold dig til forestillingen.

Peter Elsnab
God idé, elendigt udført: Heinos comeback

På den ene side var det jo en fantastisk idé, for albummet strøg direkte til tops på den tyske albumhitliste, og dermed har kunstneren givetvis tjent en pæn slat penge. Men … Altså rent musikalsk er den tyske schlagersanger Heinos comeback måske ikke helt oppe at ringe. Den blonde mand med de sorte briller var kæmpestor i 60-70’erne – og har faktisk en vis kultstatus, som Beck bidrog til, da han genbrugte et Heino-cover til sin single ’Steve Threw Up’ i 1994.

Beckno

Heino udgav i begyndelsen af året et coveralbum, ’Mit freundlichen Grüssen’ (med venlig hilsen), hvor han fortolker mere moderne tyske kunstnere som Rammstein, Nena, Westernhagen og Die Ärzte. Ikke alle var lige tilfredse med at blive fortolket af en ’tysktop’-sanger som Heino – især ikke Die Ärzte. Albummet solgte, men hør selv, hvorfor nogle af originalkunstnerne ikke var skide imponerede over at få deres sange oversat til schlager-stil.

Søren McGuire
God: The Accidental Racist

Brad Paisley er en good guy. Han stemmer demokratisk, skriver sange om sine børn og er så allround likeable, at selveste Clint Eastwood, William Shatner, Eric Idle og Dolly Parton svarer, når han ringer. Så hvorfor ikke forsøge at skabe lidt forsoning oven på halvandet århundredes raceadskillelse i de amerikanske sydstater, nu han alligevel ER i gang med de gode gerninger? Svaret var sangen ‘Accidental Racist’ fra årets bedste countryplade, Wheelhouse. Det er en slags musikalsk samtale mellem en hvid og en sort amerikaner, en bondeknold og en rapper. Brad Paisley bruger de første par vers på at forklare, at han kun går i t-shirts med sydstatsflag fordi han er Lynyrd Skynyrd-fan, og ikke racist, men at han i øvrigt ikke kan stå til ansvar for, hvad hans forfædre gjorde, hvorefter en lidt mere aggressiv LL Cool J rapper om, at det trods alt ikke er videre nemt bare at glemme de 200 år, han tilbragte i jernkæder på bomuldsmarkerne. Den vildeste – og ifølge nogle også dårligste – countrysang nogensinde.

Elendig idé: At misse Allan Olsen på Tønder Festival

Vist nok for andet år i træk endda. Alene fordi jeg sov længe. Jeg opdagede først Allan Olsen og Jøwt i bilen på vej hjem fra festivalen, men lige siden har den stået som en musikalsk åbenbaring af de helt store. Tænk, at dansk musik kunne have så meget på hjerte, være så ærlig, simpel og smuk, og så aldeles nordjysk uden at være bøvet. At man kan skrive en sang som ‘Hjørringvej’, der trods alt ikke handler om andet end en køretur fra Frederikshavn til Hjørring midt i en snestorm lillejuleaften, og ramme så mange følelser – alene ved at låne lidt fra ‘Dejlig er jorden’ – er slet og ret det mest elegante eksempel på dansk sangskrivning, jeg nogensinde har hørt. Og eddermaneme ikke værd at sove fra…

Niels Fez Pedersen
God idé: Jøwt

Allan Olsens Jøwt, indspillet på vendelbomål og til en start kun solgt i Spar-butikker nord for Limfjorden, hvor manden selv mødte op og spillede. En slags anti-hype, der endte som en perfekt scoring. Poul Erik Krogen ville være stolt.

Elendig idé: Åbne breve til popmusikere.

Miley

About the author